promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos bejelentés érkezett az adózásról, hónapokon belül változik meg egy mindenkit érintő dolog
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy bejelentések az év végén.

Az év vége az ünnepek mellett a kormányzati bejelentések időszaka is, általában november-decemberben már tudni lehet a jövő évben esedékes átalakításokat. Jövő év január elsejétől is több módosítást tervez a kormány, amelyek egy része az adózási rendszert is érinti.

Az új törvény jó hír a szerencsejátékosoknak: a lottó, a kenó, és a puttónyeremények után jövő év elejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Valószínűleg a társadalom egy igen kis szegmensét érinti csak, de változik az egyes műalkotások külföldről (Európai Unión kívülről)  történő behozatala után fizetendő ÁFA mértéke is, melyre kedvezményes, 5%-os arányt állapítottak meg.

Változások lesznek a személyi jövedelemadó terén is. Mivel 2024-ben megszűnik az amerikai-magyar kettős adózást kizáró rendelet, ezért jövőre a külföldön megszerzett külön adózó jövedelem (elsősorban osztalék) után külföldön befizetett adó beszámítása is engedélyezetté válik.

Igyekeznek továbbá ösztönözni az emberek egyéni vállalkozói státuszúvá válását: a munkavállaló vagy vezető tisztségviselő ingyenes vagy kedvezményes, tagsági jogot megtestesítő részesedése után nem kell adózni ha részesedését három évig megtartja.

A közbeszédben leginkább a túró rudival kapcsolódott össze, de az egész terméktípus, vagyis a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott, a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszert jellegű sajtkészítmények átkerülnek a 18%-os ÁFA-kulccsal értékesítendő termékek körébe.

Egyes tevékenységek jövőre adómentesek lesznek, így például a nem közszolgáltató által végzett speciálisan kialakított járművel, hatósági engedéllyel végzett beteg- és sérültszállítás is, és az ilyen minőségben nyújtott fogászati és fogtechnikusi tevékenység, valamint a protézisértékesítés is.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás