promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arab pénzből alakítanák át Budapestet, örökre megváltozhat a város
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha elfogadják a terveket, Budapest már sosem lesz a régi.

Még csak nem olyan túl rég fejezték be Budapest legmagasabb épületének, és egyben első felhőkarcolójának, a MOL toronynak az építését, máris újabb felhőkarcoló építése van tervben a fővárosban. 

A MOL torony 143 méteres magassággal Budapest legmagasabb épülete. Lényeges a megfogalmazás, ugyanis épület és építmény közt definícióbeli különbségek vannak: épületnek azt nevezzük, amit elsősorban emberi tevékenységek végzése céljából építettek (például az irodaházak), ezzel szemben az építmények inkább a dolgok működéséhez szükséges infrastruktúrához kapcsolható dolgok: például adótornyok, gyárkémények.

Ha az építményeket is nézzük, akkor van magasabb Budapesten a MOL Campusnál, de épületből 143 méteres magasságával a legnagyobb fővárosunkban:


A most napvilágot látott tervek még ennél is nagyobb projektet álmodtak meg: a jelenleg a MÁV tulajdonában lévő területen, Rákosrendezőn felépítendő új felhőkarcoló 220-240 méteres magasságával egyrészt a főváros legmagasabb épülete lenne, másrészről az egész városképre jelentős hatással lenne.

Az új felhőkarcoló ugyanis körülbelül a Hősök tere mögött lenne, így ha ott felhúznának egy több mint 200 méteres épületet, az jelentősen a tér szobrai és az Andrássy út felé tornyosulna, örökre megváltoztatva a város pesti oldalának ikonikus látképét.

Az építésre bejelentkező befektető egyébként nem akárki: az épületet ugyanaz építtetné, aki a Dubaiban található világ legnagyobb felhőkarcolóját, a Burj Khalifát is kivitelezték.

A cég neve Emaar Properties, a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége. A területre ráadásul nem csak felhőkarcoló épülne, hanem egy egész "Mini-Dubai" jellegű városrész irodaházakkal, luxusszállodával, és a tárgyalások különböző értésülések szerint már eléggé előrehaladott állapotban vannak.

Az projekt, még ha meg is valósul, azért ahhoz valószínűleg kevés lesz, hogy Budapestet ennyire átformálja:


Budapesten egyébként az utóbbi időben nem mentek ritkaságszámba a luxusberuházások:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás