promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy a baj az üzemanyagárakkal, a MOL-vezér maga közölte a rossz hírt
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Brutális üzemanyagárak jöhetnek a Mol-vezér szerint.​

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a jelenlegi előrejelzésekről. A vezérigazgató ezúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy a Világbank előrejelzése szerint radikális olajár drágulást hozhat az ukrajnai, illetve az izraeli háború "kettőse", ami miatt a közeljövőben jelentősen növekedhet az üzemanyagok, köztük a benzin ára.

A friss elemzések szerint akár a 150 dolláros rekordot is meghaladhatja egy hordó Brent olaj ára, ha elfajul a konfliktus Izrael és a Hamász között. A bank elemzői úgy gondolják, hogy az olajellátásban súlyos gondokat okozna, emellett az élelmiszerárak is magasabbra emelkednének, amennyiben megismétlődne az egész Közel-Keletre kiterjedő 50 évvel ezelőtti háború.

A jövőbeli árakról a cégvezető kifejtette, hogy január 1-től 41 forinttal fog emelkedni a jövedéki adó. Emellett a kőolaj árára a Hamasz és az Izrael közötti éles konfliktus is hathat.  A harcok kitörésekor emelkedett 90 dollár fölé kőolaj ára, de azóta kisimult ez a szint, mert nem alakult ki ellátási zavar, a piac ugyanis általában ilyen helyzetben ettől tart. A földgáz területén emelkedett az ár 50 százalékkal, mert Izrael leállította a saját gázkitermelését, és Egyiptomból vezetéken vásárol ebből az energiahordozóból.

A következő időszak árával kapcsolatban kérdés, hogy két jelentős szereplő, így Irán és Szaúd-Arábia mit lép. A Hormuzi-szorosban halad át a világ kőolaj szállítmányának 20 százaléka, illetve a cseppfolyós gáz 30 százaléka. Az energiapiaci szakértők között ökölszabály, hogy a világpiacon egy százaléknyi termeléscsökkenés 10 százalékkal emelheti meg az árat. Ez alapján kiszámolható, hogy mi történne, ha a Hormuzi-szorosban történne valami, akár 170-200 dollár is lehetne ettől az olajár. 

Senkinek sem érdeke ez. Kaotikus helyzet lenne. Az orosz-ukrán konfliktust követően egy év kellett, hogy korrekció történjen. Akkor a gáz ára bizonyos időszakban százszorosára emelkedett, de még mindig 60 százalékkal magasabb a gáz ára, mint a háború előtt

– fogalmazott a műsorban Hernádi Zsolt, aki szerint tehát nem kizárt, hogy brutális drágulás jöhet hamarosan az üzemanyagárakban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás