promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dologra készül Dubai, a Holdat akarják lehozni a Földre
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan minden korábbi rekord megdől és átadják a világ eddigi legimpozánsabb építészeti csodáját.

Már hosszú évek óta biztosan kijelenthető, hogy ha napjainkban valami igazán elképesztő dolog épül, akkor annak nagy valószínűséggel Dubai ad otthont. Az 1833-ban alapított város az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb települése és valódi ékköve. A luxus és ragyogás fővárosa, ahová a világ minden pontjáról látogatók milliói érkeznek, hogy ezt a szinte földöntúlian modern helyet megismerve betekintést nyerjenek bolygónk jövőjébe. A látnivalók listája hamarosan egy olyan épülettel bővülhet, amire még nem volt példa az emberiség történetében.

Egyetlen hely sem fejlődött ilyen gyorsan, hiszen a 18. században még csupán apró halászfalucska mára az innovatív építészet fellegvárává vált. Ezen a csodákkal teli helyen található a világon a második legtöbb ötcsillagos szálloda, illetve a világ legmagasabb épületéért sem kell tovább utaznunk, hiszen ezt a címet jelenleg is a Dubaiban található, 828 méter magas Burdzs Kalifa birtokolja. Legújabb tervük azonban még ezen is túltesz.

Amikor a fél világ az újabb holdra szállást várja, amire a NASA Artemis programja keretében hamarosan sor kerülhet, az arab állam úgy döntött, ők inkább a Holdat hozzák le a Földre. A Moon World Resort terve mindent felülír, amit eddig építészetileg lehetségesnek gondoltunk. Ez a gigantikus épület nem csupán egy 5 csillagos szálloda lesz, hanem valóságos szórakoztató központ.

A hatalmas, 224 méter magas és több mint 600 méter átmérőjű épületben megtalálhatóak lesznek konferenciaközpontok, éttermek, gyógyfürdők, szórakozóhelyek, űrhajót imitáló helyiségek és számos egyéb, a Hold tematikára felfűzött szórakozási és kikapcsolódási lehetőség, valamint egy 10.000 férőhelyes stadion. A vendégeknek lehetősége lesz kipróbálni, milyen érzés lehet a Hold felszínén sétálni, de egy hatalmas, vízzel teli lagúnákkal és zöldterületekkel rendelkező strandot is kialakítanak a tetőteraszon.

A Samaa English cikke alapján a lenyűgözően hatalmas épületben történő kalandozást egy belső, szupergyors vasút fogja segíteni, az épület tervezésének és felépítésének teljes költsége pedig mintegy 5 milliárd dollárba fog kerülni. Ez a pénz reményeik szerint gyorsan meg fog térülni, hiszen évente mintegy 2.5 millió turistára számítanak, akik mind a város új nevezetességét szeretnék megtekinteni.  

Egy ilyen, minden tekintetben rekorder épület kialakítása nagyon komoly kihívást jelent, de az ambiciózus tervek szerint a kivitelezés a következő hónapokban megkezdődik és 2027-ben át is szeretnék adni a nagyközönségnek. A világ egy valóságos építészeti csodával lesz gazdagabb hamarosan és ismerve a közel-keleti állam elhivatottságát – és pénzügyi lehetőségeit – valószínűleg nem ez lesz az utolsó nagy projektjük. Még csak belegondolni sem könnyű, mire készülhetnek ezután. Egy dolog biztos: ez még az űrből is látható lesz, a James Webb űrtávcső nélkül is.

Az alábbi videóban részletesen bemutatják a világ eddigi leggrandiózusabb épületének titkait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás