promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élet nyomára bukkantak a Marson? Megdöbbentő képeket készített a marsjáró, mindenki azt találgatja, mi lehet a rejtélyes tárgy
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mars eddig is rengeteg drámai felfedezést tartogatott az emberiség számára és ki tudja, még mire bukkanhatunk.

Az utóbbi hetekben tényleg nem győzik kapkodni a fejüket az űrkutatás szerelmesei, hiszen szinte minden napra jut valami érdekes hír, vagy esemény. Immár egészen biztosan kimondható, hogy hosszú évtizedek csipkerózsika álmából felébredve újra teljes lendülettel dübörög az űr felfedezése, ráadásul most sokkal több szereplője van ennek a versenynek, mint a hidegháború éveiben.

A következő emberes holdra szállás lesz a legközelebbi igazán meghatározó esemény, azonban addig sem maradunk különleges felfedezések nélkül. A James Webb űrtávcső által készített lenyűgöző felvételek mellett a legtöbb figyelem a Marsra irányul. A vörös bolygón jelenleg is több marsjáró tevékenykedik, a Perseverance mellett a 2012-ben leszálló Curiosity is végzi tovább küldetését.

Ennek az autó nagyságú eszköznek már a megérkezése is igazi különlegességnek számított, hiszen ebben az esetben már egy teljesen új leszállási módot alkalmaztak. A korábbiaktól eltérően nem felfújható légzsákokkal védték a becsapódástól, hanem a légkörbe belépve a leszállóegység (vagyis lander) ejtőernyőkkel fékezte le zuhanását, majd a talajra való leérkezés előtt beindította hajtóműveit. Ekkor a talaj felett lebegve a marsjárót kötelekkel a bolygó felszínére engedte, majd megvárta, míg annak kerekei talajt értek, ezután a köteleket elvágta és távolabbra repülve zuhant le, nehogy kért tegyen a drága roverben.

A radioizotóp meghajtással működő robotizált felfedező akár 30 méter per órás sebességgel is képes haladni és elsődleges feladata a korábbi élet nyomainak kutatása. Már eddig is számos érdekes felfedezést tett és fantasztikus képek ezreit küldte a földre, azonban azok a fotók, amelyek az EarthSky cikke alapján most tartják lázban az emberek, semmihez sem hasonlíthatóak. A lefotózott, rendkívül érdekes, tüskés alakzat megtévesztésig hasonlít egy hatalmas ősállat gerincoszlopára. Sokan egyszerűen csak „sárkánygerincnek” nevezik és internetszerte komoly viták alakultak ki az eredetéről.

Nathalie A. Cabrol asztrobiológus már sokat tapasztalt szakember, de elmondása szerint ez még őt is meglepte. Ahogy fogalmazott:

„Már 20 évet töltött a Mars tanulmányozásával, de ez a legbizarabb szikla, amit valaha látott.”

A NASA még nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de a témában járatos hozzászólók szerint ebben az esetben is a szél eróziója okozhatta a különleges formáció kialakulását. Ez elsőre kevésbé hangzik romantikusnak és lenyűgözőnek, mintha egy ősi behemót maradványairól lenne szó, de valójában legalább annyi kérdést vet fel. A vörös bolygó még biztosan sok felfedezést fog tartogatni a számunkra, így érdemes odafigyelni a jelenleg is zajló küldetésekre. És ki tudja, talán egy napon valóban az élet nyomaira is sikerülni fog rábukkanni.

Az alábbi videó a Mars Curiosity immár 10 évnél is hosszabbra nyúlt küldetését mutatja be gyönyörű felvételek segítségével, míg a második videó a leszállás történetét meséli el animált formában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás