promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína hihetetlen bejelentést tett a Holdról, a NASA kutatói foghatják a fejüket
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kína olyan ambiciózus űrtervet hozott nyilvánosságra, ami még a NASA szakemberei számára is meglepetés volt.

Az űrhelyzet napról napra fokozódik. Manapság mindenki ismét gyermekien kíváncsi felfedezőnek érezheti magát és ehhez még csak ki sem kell mozdulni otthonról. Elég bekapcsolni a tévét, vagy böngészni kicsit az interneten. A korábban sokáig egyszereplős űrversenybe egyre több játékos kapcsolódott be az elmúlt években, ennek eredménye pedig máris látható. Soha még ilyen gyors fejlődést nem láthattunk és szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk hírt fantasztikus új felfedezésekről vagy bejelentésekről.

A legtöbb hír mostanában az Európai Űrügynökség, az ESA által a Jupiter jeges holdjai felé indított JUICE misszióról, a James Webb űrtávcső felfedezéseiről, a SpaceX féle Starship tesztjéről, vagy éppen a NASA marsjárója, a Perseverance rekordjairól szólt, közben azonban a rendkívül ambiciózus Kína fantasztikus bejelentést tett. Könnyen lehet, hogy a távolkeleti nagyhatalom fogja megnyerni a Hold gyarmatosításáért folytatott versenyt?

A Hold újbóli meghódítása sokkal fontosabb, mint valaha, hiszen két hatalmas előnyt is biztosíthat az emberiség számára. Komoly bányászati potenciál rejlik égi kísérőnkben, ráadásul a jövőben a Marsra, vagy a távolabbi űrbe tervezett küldetéseket sokkal könnyebb és gazdaságosabb lenne a Holdról indítani, mint a Földről. A víz kinyerésének problémája már megoldódni látszik – szintén nagyrészt kínai kutatások eredményeként – már csak egy sikeres holdbázis építési technikát kellene kidolgozni.

Az Interesting Engineering részletesen számol be arról a Huazhung Tudományos és Műszaki Egyetem által a földönkívüli építési technológiákról szervezett konferenciáról, amelyen több mint 100 kínai kutató, tudós és űripari vállalkozó vett részt. Az eseményen jelentettek be egy olyan, „kínai szuperkőműves” (Chinese Super Mason) becenévre hallgató robotot, amely holdpor segítségével fog téglákat készíteni, majd azokból bázist építeni égi szomszédunkon a kínai űrkutatók és majdani telepesek számára.

A különleges robot három részből fog állni: egy mozgó platformból, egy forgó robotkarból és egy olyan készülékből, amely az építési alapanyagok kezelését végzi. A holdporból való építkezés sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, mintha a Földről kellene odaszállítani a szükséges alapanyagokat.

Az első tesztre hamarosan sor kerülhet, a Chang'e-8 küldetés keretében 2028-ban már élesben, a Holdon szeretnék kipróbálni a robot és az építési technológia működését. Amennyiben sikerrel járnak, az megnyithatja az utat égi kísérőnk gyarmatosítása előtt.

Könnyen elképzelhető, hogy mire a NASA, vagy éppen az Európaiak felépítik első bázisukat a Holdon, odaérkező kutatóik már jól működő kínai áruházakat fognak találni. A verseny fokozódik, ennek pedig az egész emberiség a haszonélvezője lehet.

Az alábbi videók közül az első a kínai holdprogramot mutatják be, a második pedig arról szól, hogyan történhet a jövőben a Hold valódi meghódítása és gyarmatosítása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás