promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliós károkat okozott egy ismeretlen ember Budapesten, a rendőrök is döbbenten álltak az eset előtt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Példátlan sorozatos rongálási ügy végére sikerült pontot tenniük több mint 2 év után a rendőröknek.

Elképesztő eset borzolta nemrégi a Budapesten, Újlipótvárosban lakók életét: egy férfi 2021 januárja és 2022 októbere között több tucat, összesen 38 darab autót rongált meg. A rongálásokat földrajzilag jól behatárolható, kis területen követte el: a Katona József, a Radnóti Miklós, és a Kresz Géza utcában parkoló autók voltak a vandál áldozatai. 

A szóban forgó terület Budapest egyik ikonikus környéke, a Dunától és a Margit-szigettől mindössze pár perc sétára (de a Parlamenttől sem sokkal több mint 15 percnyire; az alábbi videón megtekinthető a környék) található.


Egy ekkora nagyvárosban, mint amilyen Budapest is, sajnos nem mondhatók túlságosan ritka esetnek az autórongálások, de ez az eset a rendőrség szerint eddig teljesen egyedülálló. Ráadásul a férfi nem is akármilyen módszert választott a parkoló gépjárművek megrongálásához, elkövetési módjából látszik, hogy nem hirtelen felindulásból követte el, hanem terve is volt:

kromofágot használt a kivitelezéshez.


A kromofág egy oldószer (méghozzá ahogyan az a fenti videóból is kiválóan látszik, a hatékony fajtából), amit elsősorban akkor használnak, ha valamilyen régi, megrongálódott festésű felületet szeretnének újrafesteni, és le kell oldani róla az előző réteg, már megrongálódott festéket.

Mindenféle bázisú festék, így olaj, akril, de egyéb szintetikus festékek oldására is alkalmas, ipari körülmények között azonban ecseteléssel, vagy hengerrel viszik fel a kezelendő felületre, míg a szóban forgó bűncselekményt elkövető rongáló férfi közvetlenül öntötte azokat a gépjárművekre.

Az okozott kár igen magas, az ügyészség azt közölte a 444-el, hogy egy-egy rongálás 100.000 és 400.000 forint közötti kárt okozott gépjárművenként, így a végösszeg bőven a több millió forintos kategóriába esik.

Bár az első rongálást a férfi több mint 2 éve követte el, az ügy eddig megoldatlan volt, csak most sikerült elfogni a vandált. A tárgyalás jelenleg is folyamatban van, egyelőre még nem tudható, milyen büntetés vár a férfira, az okozott kár mértékét és az elkövetés módját tekintve az sem elképzelhetetlen, hogy a rongálót letöltendő börtönbüntetésre ítéljék.

(forrás: 444)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás