promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló áremelés: ezeknek az árucikkeknek durván megemelkedett az ára
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eurostat lesújtó adatokat közölt, sokkal drágább az élet ma, mint két éve. Főleg ha burgonyáról, vajról, olivaolajról vagy tojásról van szó.

Magyarország rengeteg EU-s szabályozásnak veti alá magát, így számunkra sem jelentéktelen, hogy az Európai Unióban az élelmiszerek árai rendkívül jelentős mértékben emelkedtek 2021 januárja és 2023 szeptembere között. Néhány termékkategória esetében az áremelkedés akár 60-75 százalékot is elérhet. Kiemelkedően magas árnövekedést mutatnak a burgonya, tojás, vaj és olívaolaj termékcsoportok - olvasható ki az Eurostat elemzéséből.

A burgonya ára sokat emelkedett

A burgonya ára szembetűnően emelkedett az időszak alatt, 2021 januárjától 2023 szeptemberéig 53%-kal. A legmagasabb árnövekedést 2023 júniusában regisztrálták, amikor 60%-kal nőttek az árak. Az aszály miatt bekövetkezett terméskiesés súlyosan érintette a burgonyatermelést az Európai Unióban.Közben Magyarországot elárasztják az import burgonyák, elsősorban lengyel, német és francia krumpli érkezik hozzánk.

Ennek az az oka, hogy saját feldolgozóüzemekre lenne szükségünk ahhoz, hogy ismét versenyképesek lehessünk ezen az egyébként roppant bonyolult, sok összetevőt (energiaárak, munkaerő, termőterület nagysága, szaktudás, stb.) igénylő területen. Jelenleg csak a fogyasztói igények 60-65%-át fedezi a hazai termelés.

A tojás és a vaj drágább lett, aztán picit olcsóbb

A tojás ára 2023 szeptemberében 37%-kal volt magasabb, mint 2021 januárjában. Az árak az idei év első két negyedévében stabilizálódtak, majd augusztusban és szeptemberben némi csökkenést lehetett tapasztalni. Ezen a területen nagy kihívást jelentenek az ukrán tojások, melyekre jelenleg nincsenek érvényben a korábbi vámok és kvóták. 

A vaj ára 2022 decemberében tetőzött, 44%-kal magasabbá vált 2021. januárhoz képest. Az árak azonban lassan itt is csökkenni kezdtek, és 2023 szeptemberében már csak 27%-kal voltak magasabbak, mint 2021 januárjában.

Az olívaolaj a csúcstartó

Az olívaolaj ára folyamatosan emelkedett 2021 eleje óta, és 2023 szeptemberében már 75%-kal magasabb volt, mint 2021 januárjában. Spanyolországban hosszú ideje tartó szárazság csökkenti az olívaolaj-termelést, ami további áremelkedést vetít előre.

Az élelmiszerárak drágulásának hátterében számos tényező áll. A kereslet folyamatos növekedése, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok, például az aszály, szerepet játszanak ebben a folyamatban, és ne feledkezzünk meg az energiaárakról és az infláció jelentőségéről sem. Bár az élelmiszerek árai 2023-ban is tovább emelkednek, az emelkedés üteme lassul az idei második és harmadik negyedévben, ami jó hír.

Forrás: Agrárszektor

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás