promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Riasztó közleményt adott ki az Országos Mentőszolgálat: emberéletek múlhatnak ezen az egy dolgon, amit lehet te is rosszul tudsz
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kétségbeesett hangvételű posztot írtak ki, erről mindenkinek tudnia kellene.

Ahogy portálunk is megírta, az elmúlt napokban nagy változások léptek életbe a mentők működésének mindennapjaival kapcsolatban. Az intézkedések egy része a betegellátási rendszerre vonatkozott - a legutóbb nagy vihart kavart, Gálvölgyi János színművésszel történt eset is rávilágított, hogy bizonyos reformok bevezetése halaszthatatlan.
A mentő szolgálat ezeken túl intézkedett a mentősautók használatával összefüggésben is, többek között a csökkentette a maximális utazósebességüket, elkerülendő illetve csökkentendő a mentőautókkal történő közúti baleseteket, melyből körülbelül évente 70 darab történik az utakon a statisztikák alapján - az új szabályok értelmében a mentősök maximum 30 km/h-val léphetik át az egyes helyeken megengedett legmagasabb sebességet.

A mentős szervek szabályozásai mellett azonban mi, átlagos sofőrök is sokat tehetünk a hivatalos szervek munkájának megkönnyítéséért - néhány egyszerű szabályt betartva sokkal gördülékenyebb lehet az ügymenet, és egy esetleges életveszélyes szituációban minden másodperc számíthat.
Próbáljunk meg mindenképpen elkerülni, hogy hirtelen fékezésre kényszerítjük a mentőt - valamilyen módon világosan kommunikáljuk felé, hogy észleltük a közeledését, és szabad utat biztosítunk neki - akár félrehúzódással, akár kézjelekkel. Ha mindenki balra húzódva engedi el a mentőautót, mi se jobbra húzódjunk, hanem tartsunk együtt a forgalommal. Ha kitérünk a mentő elől, mindenképpen használjunk irányjelzőt, jelezve neki, hogy milyen irányból fog tudni megkerülni minket.

Ha meghalljuk a sziréna hangját, fel kell készülnünk váratlan helyzetekre is, nem elég a rutinra hivatkozni. Mérjük fel azonnal a helyzetünket és a körülöttünk lévő forgalmat, hogy minél gyorsabban tudjunk reagálni a váratlan közlekedési szituációra. A mentőautó elhaladása után váruk meg, míg visszaáll a normális forgalmi rend - semmiképp se kövessük a mentőautót abban a reményben, hogy egérutat nyerhetünk. Gyalogosként, ha szirénázó autót hallunk, semmiképp ne lépjünk a járdára, és rollerrel se hajtsunk át az úton, várjuk meg, míg elhalad a mentő.
A közlekedés biztonsága az összes résztvevőnek közös felelőssége, és néhány egyszerű irányelv betartásával nagyban segíthetjük azoknak a szerveknek a munkáját, akiknek a feladatuk az életek megmentése.

Itt pedig megnézhettek egy videót arról, hogyan NE viselkedjetek éles helyzetben:

Forrás: kozlekedésbiztonsag.kti.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás