promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár egymilliárddal többet nyerhetnénk a jövőre adómentes lottóötössel, ám egy váratlan szabály mindent felülír
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az adómentesség százmilliókkal növelheti a nyereményt a lottóötösnél, ám van egy hatalmas csavar a dologban.

A kormány nemrégiben döntött arról, hogy a jövő évtől adómentessé teszi a lottó ötöst, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy ezentúl egyetlen számsorsolásos játék nyereménye után sem kell megfizetni majd a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

A rendszeresen lottózók valószínűleg már tudják, hogy a hetente közölt nyereményösszegek nettó összegek, vagyis a személyi jövedelemadót eddig is a Szerencsejáték Zrt. vonta le és fizette be, a bruttó összegeket pedig nem is tették közzé. A szeretlekmagyarorszag.hu most kiszámolta, mennyi pénzt vihetett volna haza az ötös lottó eddigi három legnagyobb nyertese, ha már akkor is azok a szabályok lettek volna érvényben, amelyek jövő januártól.

Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye 2015 huszonkettedik hetében esett meg, ami akkor 5,05 milliárd forint volt. Ez adómentesen több mint 5,8 milliárd forintra rúgott volna a számítások szerint, vagyis majdnem 800 millió Ft-tal többre. 2003 telén pedig valaki 5,093 milliárd helyett 5,856 milliárd forintot vihetett volna haza.

2020 tizenharmadik hetében egy igazán  szerencsés játékos több mint 6,431 milliárd forinttal lett gazdagabb. Az illető valószínűleg így sem panaszkodik, de ha lottónyereményéből korábban sem kellett volna szja-t fizetnie, 7,369 milliárd forinttal több pénz ütötte volna a markát. Ez szja-mentesen 964 millió forinttal több lett volna, mint amennyit nyert.

Ezek a nyeremények azonban még az SZJA eltörlésével is csak vágyálmok lehetnek. Angyal József adószakértő ugyanis elmondta a portálnak, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet, mert az aktuális nyereményalap az adott heti teljes bevétel egy bizonyos százaléka, és még ennek is csak bizonyos százalékát osztják ki nyereményként.

A Szerencsejáték Zrt. nyereményszabályzata egészen pontosan úgy fogalmaz:

Az adott játékra résztvételi jogosultságot szerzett alapjátékok alapdíjának összege minősül nyereményalapnak” és „a nyereményekre fordítandó összeg (bruttó visszafizetési arány) a nyereményalap 40 és 60%-a között változhat

Hogy a nyereményalapnak pontosan mekkora része lesz a tényleges nyeremény, azt a Szerencsejáték Zrt. dönti el, és a sorsolás előtt legkésőbb három nappal kell bejelentenie a Rogán Antal felügyelte Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál. Illetve ezt a honlapjuon is közzé kell tenni. Az adatok valóban megtalálhatóak, igaz, a nyereményjegyzék-részben, nem pedig ott, ahol a heti nyertes számokat és megnyerhető összegeket hirdetik ki.

Legutóbb, a 44. héten például 45% volt a visszafizetési arány, tehát a nyereményalap 45%-át osztották szét a nyertesek között. Ez jóval elmarad a maximálisan szétosztható 60%-tól, igaz, valamennyivel több, mint a minimálisan szétosztható 40%. Egy évvel korábban, 2022-ben a 44. héten ugyanez a visszafizetési arány 49% volt a nyereményjegyzék szerint.

Ha jövőre a Szerencsejáték Zrt. újra hozzányúl, és egy adott héten leviszi például 40%-ra, akkor kisebb összeg ütheti a nyertesek markát, hiába törlik el a személyi jövedelemadót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás