promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
OTP-s vagy? Rendkívüli közlemény érkezett, és a pénzed bánthatja, ha félvállról veszed
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az OTP is folyamatosan figyeli, ha taktikát váltanak a csalók, és most megint elővettek egy új trükköt.

 

Rengetegszer nem vesszük komolyan, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Magyarországon nem kell a sötétben egyedül hazamennünk ahhoz, hogy valaki kiraboljon minket, elég egy trükkös átverés néhány hacker részéről, és rögtön meg is csapolhatják a bankszámlánkat, vagy ellophatják az adatainkat, amivel szintén visszaélhetnek.

A legfontosabb szabály, hogy védjük a pénzünket, védjük a bankkártyánkat. Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül. Kifejezetten igaz ez a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódra.

Hála égnek már kezdünk eljutni egy olyan szintre, amikor a felhasználók egyre gyanakvóbbak, de az új trükkök miatt ettől még sajnos sok a visszaélés.

Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor is meg kell néznünk, hogy biztonságos oldalon járunk-e. A hackerek azért ügyesek, és létre tudnak hozni olyan oldalakat, amik megszólalásig hasonlítanak az eredetire. Ha nem ellenőrizzük az URL címet, akkor előfordulhat, hogy az ő oldalukon adjuk meg kényes adatokat, amikkel gyorsan el is kezdenek visszaélni.

A leggyakoribbak persze a telefonos átverések. Az OTP Bank most egy új csalási formára hívja fel a figyelmet. Az bűnözők ismét az OTP Bank ügyintézőinek a bőrébe bújnak, és céges telefonszámokat hívnak fel. Ebben azt használják ki, hogy a munkahelyi telefonszámok sok esetben egyesével követik egymást.

Az OTP Bank szerint a csalók leggyakrabban valamilyen gyanús tranzakcióra próbálják felhívni az áldozat figyelmét, ezzel is kicsit pánikot keltve. Ezután arra kérnek minket, hogy adjuk meg a bankkártya adatainkat, vagy utaljunk pénzt a számlánkról, és ami ennél végzetesebb, hogy telepítsünk ismeretlen alkalmazásokat a számítógépünkre vagy a telefonunkra. Utóbbinál már tényleg minden felett át tudják venni az irányítást.

A telefonos átveréseket is könnyen ki tudjuk szúrni. Az OTP Bank kiemelte, hogy a telefonos diszpécserük az azonosításhoz kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg. Arra se fognak kérni minket a pénzintézetek, hogy külső alkalmazást telepítsünk a telefonunkra, vagy számítógépünkre.

Ha csalás áldozatává vált, haladéktalanul hívja az OTP Bankot a +36 1 366 6800 telefonszámon!

Az esetet általában nem árt jelenteni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, hogy ők is lépni tudjanak az ügyben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás