promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes átverés terjed a mentőszolgálat nevében, élet-halál kérdése hogy ne dőlj be neki
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg ember dőlt be a Facebookon terjedő kamuhírnek.

Rögtön a cikk elején elmondjuk, hogy mi az, amire mindenképpen figyelj: az átverés egy Facebookon terjedő álhír volt, mely szerint szeptember elsejétől megváltozik a mentők telefonszáma és ezentúl az országosan ismert 112 helyett baj esetén egy másik számot kell tárcsázni.

Ez a szám pedig a 1830-as, amit a cikk szerint bármilyen egészségügyi vészhelyzetben tanácsos hívni.

Nem győzzük azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a hír nem igaz és el sem tudjuk képzelni, hogy ki az, aki ilyet talál ki, ezzel rengeteg embertársát akár életveszélyes szituációnak kitéve.

A bejegyzést végül törölték, addigra azonban megtörtént a baj, több ezer ember osztotta már meg az álhírt, így ki tudja, hogy pontosan hány emberhez ért el tévesen ez az információ. A mentők száma továbbra is 112, semmilyen változás nem történt ezzel kapcsolatban.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az eredeti posztot megosztó személy a profilképe alapján mentősnek tűnik, így sokan azt hitték, hogy hiteles személy tette közzé az információt. A kommentek között rengetegen megköszönték a tájékoztatást és jelezték, hogy felírták az új telefonszámot.

A telefonszám egyébként létező, még februárban vezette be az OMSZ, az egységes alapellátási ügyeleti rendszer részeként. Valóban a mentőknél csöng ki, azonban ez nem arra lett létrehozva, hogy vészhelyzeteket jelentsenek be, hanem a háziorvosi ügyelettel, vagy az éjszakai ügyelettel kapcsolatos gondokkal lehet őket keresni. Már kilenc vármegyében elérhető ez a szolgáltatás és szeptember egytől valóban változás történik, ugyanis ekkor acsatlakozik 3 új vármegye ehhez az ügyeleti rendszerhez.

Az eset komolyságát mutatja, hogy Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megszólalt az esettel kapcsolatban, hogy nyomatékosítsa: ezt a telefonszámot abban az esetben keressék, ha ügyeleti problémájuk van, veszélyhelyzet esetén változatlanul a 112-es telefonszámot tárcsázzák.

Itt pedig mutatunk nektek egy videót a szakszerű segélyhívásról, reméljük, hogy soha nem lesz rászükségetek, de ha mégis, akkor életeket menthet, ha követitek a videóban elhangzó utasításokat:

(Forrás: vg.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás