promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnhet a boltokból a hús, a tej és a tojás, brutális felelőtlenség áll a háttérben
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar gazdaságra is súlyos hatással lehet az emberi felelőtlenség miatt kialakult globális klímaváltozás, melynek hatására eltűnhet a boltokból a hús, a tej és a tojás.

Kedden véget ért az élelmiszerárstop, ami elsőre ugyan ijesztően hangozhatott, de a szakértők szerint egyes termékek, így a tej és a tojás nemhogy nem drágul, de egyenesen olcsóbb lehet.

„Ez annak köszönhető, hogy a beszállítók az elmúlt időszakban jó pár termék átadói árát mérsékelni tudták”

- nyilatkozta az RTL Híradónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója

Nos, a hús-, a tej-, és a tojásimádók jobb, ha kiélik magukat, mert a jövő ezen a téren nem sok jóval kecsegtet, ha az emberiség nem változtat a Földet pusztító felelőtlen életmódján. A Másfél fok állandó szerzője, az éghajlatkutató Lehoczky Annamária (az éghajlatváltozás területén doktori PhD-s szakértő) cikkéből kiderül, idővel eltűnhet a boltok polcairól a hús, a tej és a tojás.

Ennek legfőbb oka az általunk generált globális klímaváltozás, ami az élelemtermelés minden területére, így az eddig többször is említett növénytermesztés mellett az állattenyésztésre és a halászatra is egyre súlyosabban nyomja rá a bélyegét.

A gazdasági haszonállatok kulcsszerepet játszanak a népesség élelmezésében, az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legfrissebb jelentéséből viszont kiderül, a klímaváltozás okozta csökkenő termelékenység és növekvő károk egyre inkább ellensúlyozzák az általánosan javuló termelési mutatókat. 

A hőstressz okozta állattenyésztési veszteségek évente már most is 1,7 és 2,4 milliárd dollár közé rúgnak az Egyesült Államokban, és a tejipar látja a legnagyobb kárát, főként azért, mert a tenyésztett fajták hőtűrő képessége alacsony.

Ha az állatok komfortzónáját 1 Celsius-fokkal meghaladja a hőmérséklet, úgy 3-5 százalékkal kevesebb táplálékot fogyasztanak, ami a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet, komoly ágazati veszteségeket eredményezve.

Magyarország legfontosabb tejelő tehene, a Holstein szarvasmarha tejtermelése akár 30-70 százalékkal is csökkenhet hőségben. A tej mennyiségén túl az összetételében is komoly változás állhat be a hőségnek kitett állatoknál: a forró és párás környezetben a tehenek mellett a kecskék és a bivalyok tejében is csökkenhet a fehérje- és a zsírtartalom.

Sajnos túl magas hőmérséklet esetén a sertéseknél és a szárnyasoknál is csökkent táplálékfelvételt figyeltek meg, ami miatt lassabban gyarapszik a haszonállatok tettömege, ami a húshozamot, a húsminőséget és a zsírtömeget is negatívan befolyásolja. A csökkent takarmányfelvétel továbbá a tej-, hús- és tojástermelés csökkenéséhez vezet.

Ami a tenyészállatok ellátását illeti, a kukorica lehet hazánkban a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak is rossz hír, de a halálományra nézve is nagyon veszélyes a folyamatos felmelegedés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás