promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva változásokat jósol a Tesco vezére, a hazai boltokat is érintheti
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rekorddöntő áremelkedésekre lehet még számítani idehaza is.

Az ír Ken Murphy 2020. óta a Tesco általános vezérigazgatója, lényegében az ő áldása nélkül nem történhet semmi sem az Egyesült Királyságon belül, sem azon kívül, ha a híres és hírhedt áruházláncról van szó. Ahogy a legtöbb kereskedelmi szereplőt, úgy a Tescot is súlyosan érintette mind a Covid-, mind a háborús válság az elmúlt esztendők során. Murphy a koronavírus-járvány közepette érkezett a cég élére, és rázta gatyába a tévúton lévő vállalatot. A szakember sikeresen védte meg a szigetországban számtalanszor kritizált akciózási elveiket, illetve a klubkártya-rendszer működését. Utóbbi miatt még mindig bíróságra kell járkálniuk az adatkezelése problémák miatt.

Az Independent által megszólaltatott Murphy igyekszik optimistának lenni, vagy legalábbis annak tűnni a nagyérdemű olvasótábor számára. Azonban az ő szakértő szavai mellett is világosan látszik, hogy a piaci szereplők is szinte teljesen vakon keresgélnek a kapaszkodok felé. Reményeik szerint az általános és globális pénzromlás ellenére is elindulhatnak felfelé azon a lejtőn, ami a háborús korlátozások, illetve az ukrán mezőgazdaság beszakadása után történtek. Nem beszélve a gigantikus orosz piac teljes és hermetikus elzárásáról. A britek statisztikai hivatala szerint az elmúlt negyvenöt esztendőben egyszer sem drágultak olyan mértékben, mint az elmúlt körülbelül másfél esztendő során. Nem kevesebb, mint 19,6 százalékos volt az élelmiszerek és a nem alkoholos italok áremelkedése. Az alkohol tartalmú termékek vásárlói 20 százaléknál is nagyobb drágulással szembesülhettek a boltok polcain. 

Murphy arról is beszámolt, hogy a cukor drágulása volt nagyon látványos, az ugyanis meghaladta a 42 százalékot, ezért a kereslet jócskán visszaesett a termék iránt, sokan inkább a mesterséges édesítőszerek felé fordultak. Ez pedig igencsak figyelmeztető jel lehet a magyarországi viszonyokat is látva, ahol augusztus 1-től véget ér az árstop, így többek között a kristálycukor ára is elszabadulhat egy soha nem látott csúcs felé. Mindez pedig bizonyosan visszaveti majd a fogyasztást, és a látens keresletet egyaránt. Kérdés, hogy a briteknél tapasztalt majdnem másfélszeres áremelkedés milyen hatással fog begyűrűzni a hazai kereskedelembe is. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás