promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A jól bevált módszert vetették be a banki csalók – könnyen meg is csapolhatják a bankszámládat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

SMS-ben érkezik a link, és nagy pácba kerülhetünk, hogy ha megadjuk a személyes adatainkat az oldalon.

Mondanunk sem kell, hogy már az interneten sem vagyunk biztonságban a mai világban. Ez persze mindig is így volt, de a kiberbűnözők már igyekeznek kihasználni minden lehetőséget, szóval ha nem vagyunk óvatosak, akkor a nappali közepén is ki tudnak minket rabolni, miközben az okostelefonunkon böngészünk.

Magyarországon mostanában temérdeknyi hírrel találkozunk, hogy a csalók valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat. Ha sikerül bedőlnünk a trükköknek, amiket alkalmaznak, akkor már kész is a baj. A tavalyi évben is egészen magas volt a szám, akiknek anyagi kára is keletkezett az internetes bűnözők átverései miatt.

Azt hisszük, hogy a trükköknek csak az idősebbek tudnak bedőlni, akik nem olyan rutinosak az internet világában, de ez nem így van. A bűnözők a legkülönfélébb trükköket alkalmazzák, amiket csak úgy tudunk elkerülni, ha valóban résen vagyunk.

Az utóbbi időben a csalók Magyarországon, és persze az egész világon egyre többször térnek vissza a régi módszerhez, vagyis SMS-t küldenek. Most nem az OTP Bank, hanem az Este Bank ügyfeleire készültek lecsapni. Ez állt az üzenetben:

„ErsteBank biztonsagos fizeteset deaktivaltuk hitelkartyajarol. frissitenie kell adatait”

- írták a csalók, majd jött a link, ami egy adathalász oldalra vitte a gyanútlan áldozatokat. Ugyebár itt azért adják meg könnyen az adataikat sokan, mert a kamu weboldal szépen lemásolja az Erste bank felületét.

A szövegezést az internetes bűnözők általában valamilyen fordító alkalmazással készítik, ezért a nyelvezete legtöbb esetben magyartalan. Itt is láthatjuk, hogy az SMS szövegében például nem használnak ékezeteket.

A bankok számára hasznos az is, ha az ügyfelek rögtön jelzik számukra, ha bármi gyanúsat tapasztalnak, így a bank azonnal figyelmeztetni tudja ügyfeleit és megteszi a védekezéshez szükséges a lépéseket egy-egy új csalási módszer megjelenésekor.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül. Ha interneten fizetünk, akkor is győződjünk meg róla, hogy biztonságos webhelyen járunk.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás