promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki az OTP: így próbálják csalók meglovasítani a pénzed - mutatjuk, mire figyelj!
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az utóbbi hetekben folyamatosan hallani a különböző aljas módszerekről, amelyekkel a csalók pénzt szeretnének kicsikarni az OTP Bank gyanútlan ügyfeleitől.

Az adathalászok átveréseinek gyakorlatilag bárki bedőlhet, hiszen a legtriviálisabbtól az egészen hihetőig minden megoldással és valamennyi fronton próbálkoznak. Mi is több ízben írtunk arról mostanában, hogy a legújabb módszerük az, hogy sms-ben küldenek egy, az említett bank nevéhez kísértetiesen hasonló linket egy felhasználónak, azzal az üzenettel, hogy letiltották a kártyáját. A kétségbeesett áldozat ijedtében rákattint, megadja az adatait, és már bajba is sodorta saját magát és szeretteit - na meg persze a megtakarított pénzösszegét.

Fontos leszögezni már a legelején, hogy a pénzintézetünk semmilyen körülmények között - se telefonon, se sms-ben - nem fog tőlünk a bankszámlánkra vagy a bankkártyánkra vonatkozó adatokat kérvényezni. Bármilyen hasonló esetben inkább gyanakodjunk, és keressük fel a bank ügyfélszolgálatát.

Az OTP Bank készített egy kutatást a 18-69 éves magyar lakosság körében, hogy megismerje a magyarok bankbiztonsággal kapcsolatos tudásrendszerét és felkészültségét - írja a Portfólió

„A kutatásban résztvevők harmadának fontosabb a kényelem, mint az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása. Ez a 30 éves kor alattiak körében még sokkal jellemzőbb magatartás, 44 százalék jelezte, hogy a kényelemből nem engednének a biztonságért. Így azonban épp olyan veszélynek teszi ki magát valaki, mintha az autóban nem kötné be a biztonsági övet, mert kényelmetlen.

Pedig ahogy a testi épségünk, úgy számlánk biztonsága érdekében is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket és meg kell tanulni az alapvető biztonsági szabályokat. Az OTP Bank ügyfelei védelmében számos csatornán, rendszeresen tájékoztat a különböző védekezési módszerekről, edukálja ügyfeleit azért, hogy időben felismerjék a bűnözők próbálkozásait és tudják, hogy mi a teendő ezekben a helyzetekben”

- idézi a lap Sonjic Lászlót, az OTP Bank Informatikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának vezető tanácsadóját.

Összegyűjtötte a Portfólió az OTP Bank szakértőjének segítségével, melyek a leghatékonyabb módszerek az adathalász csalók elleni védekezés során:

  • Vásárlási limit beállítása: önmagáért beszél, bármilyen probléma esetén az átverők csak egy bizonyos összeghatárig tudják megkárosítani az ügyfelet.
  • Sms: beállíthatjuk, hogy minden pénzmozgásról push üzenetet kapjunk, így vészhelyzetben minél hamarabb le tudjuk tiltani a kártyánkat.
  • Számlakivonat ellenőrzése: gondosan átvizsgálhatjuk a tranzakcióinkat, hogy látunk-e bármi gyanúsat az elszámolásunkban.
  • Kétfaktoros azonosítás: minden internetes vásárlást szükséges megerősíteni egy másik eszközünkről vagy weboldalról is, ezáltal jelentősen csökken a visszaélés esélye. 
  • Jelszó változtatása: érdemes rendszeresen, legalább pár havonta megváltoztatni a jelszavainkat. Használjunk kis- és nagybetűket, különleges karaktereket, és kerüljük el a személyes információk alapján történő jelszóválasztást.
  • Kapkodás elkerülése: a csalók gyakran a sebességre játszanak, minél gyorsabban lezajlik a hívás, annál meggyőzőbb az átverés. Ha egy picit is gyanakszunk - mint ahogy már említettük-, keressük fel a pénzintézetünket.

Érdemes résen lenni tehát, hiszen lakosság jóhiszemű polgárait átverni kívánók folyamatosan változtatják a módszereiket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás