promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet az OTP: döbbenet, csalók így nyúlnák le a pénzed - ne dőlj be a legújabb trükknek!
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az adathalászok ismét egy új módszerrel próbálkoznak, hogy karácsony előtt megvékonyítsák a pénztárcád. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni! 

Csupán pár napja írtunk arról, hogy csalók úgy hívtak fel ártatlan magyar polgárokat, hogy még a háttérzajra is ügyeltek: olyan hangokat lehetett hallani, mintha tényleg egy ügyfélszolgálatos hívna minket a bankunkból. A pénzintézetek, ezek között az OTP Bank is rendre hangsúlyozza, hogy semmilyen okból ne adjunk meg személyes információkat és adatokat a bankszámlánkkal vagy a bankkártyánkkal kapcsolatban.

Az OTP Bank közleményét egy korábbi cikkünkben össze is foglaltuk, hogy általában milyen adatokat szeretnének megkaparintani a csalók.

A számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait, illetve az internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy a bankkártya adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja).

A 24.hu számolt be ma arról, hogy ismét egy új adathalász kampány terjed, méghozzá ezúttal sms-ben. Az félrevezető üzenet úgy szól, hogy az érintett bakkártyáját letiltották, a feloldáshoz pedig egy csatolt linkre kell kattintani.

Forrás: 24.hu

Érdemes odafigyelni erre a típusú megoldásra, hiszen az átverők gyakran tévesztenek el egy-egy betűt szándékosan az ismert weboldalak, vagy bankok nevében. A gyanútlan áldozatok pedig első megdöbbenésükre szinte azonnal rákattintanak, és megadják személyes adataikat, amelynek során súlyos összegeket bukhatnak. Az OTP gyakran felhívja a figyelmet arra, hogy időről időre változtassuk meg a jelszavunkat, használjunk jelszó-generátort (kis- és nagybetűkkel, számokkal, különleges írásjellel) és ahol lehet, képtlépcsős azonosítást is.

Fontos megjegyezni egyébként azt is, hogy pénzintézetünk sosem fog tőlünk telefonon, vagy sms-ben személyes információkat kérni, így bármilyen hasonló esetben inkább gyanakodjunk átverésre, és ne válaszoljunk az sms-re, vagy rakjuk le a telefont, és érdeklődjünk a bankunk ügyfélszolgálatán. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás