promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet az OTP Bank: őrület, hogy mivel próbálkoznak a csalók, hogy lecsapjanak a pénzedre
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bankok mellett a kommentelők is egyre többször hívják fel a figyelmet az átverésekre.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, e-mailben, vagy telefonon keresztül. Ha vásárolunk, és megadjuk a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódot, akkor is ellenőrizzük, hogy megbízható oldalon járunk-e.

Magyarország egyik legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank a saját weboldalán is figyelmeztet, hogy csalások elkövetői egyre változatosabb és egyre nehezebben felismerhető módszereket találnak ki, ezért nagyon fontos a legapróbb gyanús jelek felismerése.

A múltkor egy kommentelő jelezte, hogy az OTP Bankra hivatkozva olyan profik telefonáltak neki, akik nagyon figyeltek a részletekre. Lehetett hallani háttérhangokat, mintha valóban egy bankból hívnák és folyna a munka, de útközben még át is kapcsolták egy másik diszpécserhez, hogy még hihetőbb legyen az egész szituáció. Persze itt is arra pályáztak, hogy megszerezzék a hívott fél bankkártya adatait, de az illető ezt már nagyon helyesen nem adta ki.

Az OTP Bank össze is foglalta, hogy általában milyen adatokat akarnak megszerezni a csalók:

  • A számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait
  • Az internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy a bankkártya adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja)

Magyarországon felerősödtek a digitális pénzügyi támadások az utóbbi időben, a csalók egyre inkább közvetlenül az ügyfeleket célozzák meg a pszichológiai manipuláció és a megtévesztés szándékával – idézte a pénzcentrum.hu Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökét.

A szakember elmondta, hogy a banki átutalásos visszaélések száma 2019-ben még száz darabot tett ki, 2020-ban több mint ezret, 2021-ben már 2500-at is meghaladó esetet regisztráltak. Tehát nincs mese, mindenkinek résen kell lennie.

A csalók ügyesen dolgoznak, mert 2022 első negyedévében másfél milliárd forintnyi összeget tudtak bezsebelni. Fontos, hogy az óvatosság mellett használjuk a többlépcsős azonosítást. a többlépcsős azonosítást. Attól is sokan ódzkodnak, hogy erős jelszavakat állítsanak be, mivel félnek attól, hogy elfelejtik, de minél bonyolultabb a kód, annál jobb.  Így is nem árt gyakran cserélgetni, és nem ugyanazt használni mindenhol.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás