promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Csapnivaló a magyar munkaerő, a Balatonnál vietnámi vendégmunkásokkal dolgoztatnak

Csapnivaló a magyar munkaerő, a Balatonnál vietnámi vendégmunkásokkal dolgoztatnak

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Az étteremtulajdonos szerint nem dolgoznak rendesen a magyarok, sokan alkalmatlanok a munkára.

Évről évre visszatérő probléma a Balatonnál, hogy bár úgy tűnik hatalmas a kereslet a munkaerőre, sok állás még mindig betöltetlen és mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók panaszkodnak és mintha a két érdek nem találkozna össze. Többek között ezt is boncolgatta a Telex az egyik legújabb riportjában, amiben ezt a kérdéskört is alaposan megvizsgálta.

Elsőként Dobai András szólalt meg, aki a balatonfüredi Kredenc étterem tulajdonosa.

A balatoni vendéglátás munkaerőpiaci helyzetéről megoszlanak a tapasztalatok a helyi vállalkozók között. Dobai András szerint nehéz motivált, alkalmas munkaerőt találni, mivel a magyar dolgozók jelentős része külföldre vándorolt, és az itthon maradók sokszor nem mutatnak megfelelő motiváltságot, hiányzik belőlük az ambíció és nehéz velük együtt dolgozni. Szerinte a szezonális csapatot leginkább egyetemistákból és gimnazistákból lehet összerakni, valamint külföldi  vendégmunkásokból, akik szorgalmasak és magas színvonalon dolgoznak. A bérezéssel kapcsolatban kritikusan nyilatkozik, mivel a "álomórabérek" sok esetben irreálisan magasak, és a vállalkozók kénytelenek kompromisszumokat kötni, amely veszélyes lehet mindkét fél számára.

A vendégmunkások vietnámiak voltak és Dobai András azt mondta, hogy ezt a fajta teherbírást és munkakedvet utoljára a szocializmus lehetett felfedezni.

Nem mindenki van rossz véleménnyel a balatoni munkaerőről.

Ezzel szemben Huszár Mátyás és Petykó István pozitívabb tapasztalatokról számolnak be. Huszár szerint ha jók a munkafeltételek, könnyű munkaerőt találni, és büszke arra, hogy kollégái még a nyári szezon alatt is el tudtak menni nyaralni. Petykó hasonlóan vélekedik, kiemelve, hogy a visszatérő munkaerő segítette őket a nyár folyamán, bár máshol jelentős munkaerőhiányt tapasztaltak. Szerinte a nagyobb, hagyományos vendéglátóhelyek kevésbé vonzóak a dolgozók számára, mivel sokszor monoton, lélektelen munkát végeznek.

Az órabér kérdése azonban mindenhol probléma.

Balla György, aki családi vállalkozást vezet, szintén megemlíti a bérköltségek növekedését, ami nehézségeket okoz. Szerencsés helyzetben vannak, mivel a családon belül végzik a legtöbb munkát, és részt vesznek a duális képzésben is, ami segít enyhíteni a munkaerőhiányt. Szerinte az ágazat egyik legnagyobb problémája a megfelelő szakemberek hiánya, de az idei szezonban ők elegendő jelentkezőt találtak.

A balatoni munkaerőhiány egyébként régóta jelent problémát, évekkel ezelőtt is téma volt már több platformon is: