promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Évszázados titkot rejtenek a borosüvegek, nem véletlenül lettek ilyenek

Évszázados titkot rejtenek a borosüvegek, nem véletlenül lettek ilyenek

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Oka van annak, amiért a boltok polcain ma is ekkora méretű palackok sorakoznak.

A borosüvegek többsége ma is 7,5 decis, és bár elsőre talán nem gondolnánk, különleges története van annak, hogy miért pont ekkora. A 19. században, amikor a borosüvegeket már igyekeztek standardizálni, számos különleges magyarázat látott napvilágot arról, hogy miért éppen ennyiben határozták meg az űrtartalmát. Egyes tévhitek szerint az üvegfúvók tüdőkapacitása befolyásolta a méretet, mások szerint ez volt az átlagos borfogyasztás egy étkezés során, de a szállítással is magyarázták – talán ez utóbbi áll a legközelebb.

Az igazság azonban sokkal logikusabb és történelmileg megalapozottabb. A 17-18. századtól kezdve kezdtek borokat üvegbe tölteni, ebben az időszakban pedig a francia borászok fő vásárlói az angolok voltak, ott pedig alaposan eltértek a mértékegységek a kontinens többi részén használatosaktól. Az angolok az "imperial gallon"-t alkalmazták, ami pontosan 4,54609 liternek felelt meg, míg Franciaországban literben mértek.

A bordeaux-i borokat a hagyományok szerint 225 literes, úgynevezett Barrique hordókban tárolták - amelyek 50 gallonos hordóknak feleltek meg. Mivel 225 liter pontosan 300 darab 750 ml-es palacknak megfelelő mennyiség, a számítások egyszerűsítése érdekében a borosüvegek 750 ml-esek lettek. Így egy gallon 6 palacknak felelt meg, ami magyarázza, hogy a borosládák ma is általában 6 vagy 12 palackot tartalmaznak. A szabványosított 750 ml-es üveg tehát nem véletlen választás, hanem a történelmi mértékegységek és gyakorlati megfontolások eredménye, szem előtt tartva az egyszerűséget.

Ezért került üvegbe a bor

Sokáig problémát jelentett a bor tartós tárolása is, hiszen a fa- vagy cserépedények nem voltak képesek olyan sokáig biztosítani az ital megfelelő minőségét, ezekben hamarabb „megbuggyant” a nedű. Az üvegezés elterjedésével azonban sikerült megoldani a bor tárolásával és szállításával kapcsolatos gondokat, úgy, hogy megőrizték annak frissességét és ízét.

A parafával történő lezárás tovább javított az eljáráson, hiszen hatékonyan akadályozta meg az oxigén bejutását, így minden adott volt, hogy sokáig tárolják a nemesebb borokat. Az üvegből készült palackok rendszeresítése mellett szólt az is, hogy a szállításuk és a tárolásuk is praktikusabb volt, és jobban ellenállt a külső behatásoknak, mint a fából vagy cserépből készült tárolóedények.

Forrás: Toochee