Mit jelent a Samsung márkanév valójában? A legtöbb magyar totál le fog döbbenni a válaszon
Olvass tovább...
Miért is lett bikavér a bikavér?
Az egri bikavért egész Magyarország ismeri, nincs olyan ember, aki életében egyszer ne hallotta volna ezt a nevet. És valószínűleg külföldön is tízmilliók vannak, akik ismerik az egri bikavért, a világhírű magyar bort. Ami tulajdonképpen két-három bor keverékéből összeállított cuvée. Kis hazánkban, Magyarországon a szekszárdi és az egri borvidéken állítják elő.
A lényeg az, hogy egyetlen szőlőfajta sem dominálhat benne, ettől nyeri el unikális ízét. Sőt, az egri bikavér az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett és védett eredetű minőségi bor. A megnevezést így máshol nem is használhatják,
Olvass tovább...
Van egy legenda, amely szerint a bikavér elnevezés valójában több száz évvel ezelőttről jön, még a török korból, amikor Magyarország három részre volt szabdalva, és idegen katonák jártak keresztül-kasul az országon. 1552-ben pedig a híres egri ellenálláskor Dobó István, a vár kapitánya hozatott vörösbort a pincéből a harcoló katonáinak. A várvédők pedig óriási elánnal védték az erősséget, a törökök látván, hogy mit isznak a magyar katonák, azt hitték hogy bikák vérét, és ettől jön az erejük is.
A legenda valószínűleg nem igaz, a 19. századig nem említik az írásos források az egri bikavért.
A 19. század derekán azonban már említik, pontosan pedig 1846-ra vezethető vissza az első megjelenése, amikor Garay János, egy híres szekszárdi költő versbe is foglalja a bikavért, amely ezek után már több írásos feljegyzésben is megtalálható .
Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?