promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért hívják bikavérnek a magyar bort? Magyarok milliói rosszul tudják a választ
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miért is lett bikavér a bikavér?

Az egri bikavért egész Magyarország ismeri, nincs olyan ember, aki életében egyszer ne hallotta volna ezt a nevet. És valószínűleg külföldön is tízmilliók vannak, akik ismerik az egri bikavért, a világhírű magyar bort. Ami tulajdonképpen két-három bor keverékéből összeállított cuvée. Kis hazánkban, Magyarországon a szekszárdi és az egri borvidéken állítják elő.

A lényeg az, hogy egyetlen szőlőfajta sem dominálhat benne, ettől nyeri el unikális ízét. Sőt, az egri bikavér az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett és védett eredetű minőségi bor. A megnevezést így máshol nem is használhatják, 

2017-től a hungarikumok sorába is bekerült.

Van egy legenda, amely szerint a bikavér elnevezés valójában több száz évvel ezelőttről jön, még a török korból, amikor Magyarország három részre volt szabdalva, és idegen katonák jártak keresztül-kasul az országon. 1552-ben pedig a híres egri ellenálláskor Dobó István, a vár kapitánya hozatott vörösbort a pincéből a harcoló katonáinak. A várvédők pedig óriási elánnal védték az erősséget, a törökök látván, hogy mit isznak a magyar katonák, azt hitték hogy bikák vérét, és ettől jön az erejük is.

A legenda valószínűleg nem igaz, a 19. századig nem említik az írásos források az egri bikavért.

A 19. század derekán azonban már említik, pontosan pedig 1846-ra vezethető vissza az első megjelenése, amikor Garay János, egy híres szekszárdi költő versbe is foglalja a bikavért, amely ezek után már több írásos feljegyzésben is megtalálható .

Hogy hangzott ez a vers?

Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.

És a tőke, melyen termett,

Nemde, oly zöld, mint a rét?

Hol leled föl szebben együtt

Szép hazánk háromszínét?

(Forrás: Wikipedia, Életforma)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás