promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a magyar alapanyagot alig néhány országban ismerik a világon: a legtöbb nemzetnek még szava sincs erre a finomságra

Ezt a magyar alapanyagot alig néhány országban ismerik a világon: a legtöbb nemzetnek még szava sincs erre a finomságra

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A magyar konyha elképzelhetetlen lenne nélküle, külföldön pedig szinte teljesen ismeretlen.

A magyar gasztronómia világhírű: ma már egyre több helye lehet találkozni hazánk ikonikus fogásaival. A kürtőskalács egészen Amerikáig menetelt, de Izlandon is nyitott már lángosozó, ahol akár több ezer forintot is fizetnek ezért a finomságért. Jó néhány olyan alapanyag van, ami nélkül elképzelhetetlen lenne a magyar konyha és bele sem gondolunk abba, hogy esetleg ezeket az alapélelmiszereket máshol milyen problémás beszerezni.

Nem mindenhol kapni például pirospaprikát, vagy akár savanyúkáposztát. Több országban nem ismerik az általunk csak TV paprikának nevezett zöldséget sem, ahogy a kovászos uborkával is zavarba tudnánk hozni jó néhány külföldi ország turistáját.

Van azonban egy alapanyag, amit a világon csak nagyon kevés helyen ismernek rajtunk és közép-európai szomszédainkon kívül.

Ez pedig a tejföl. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója és ha belegondolunk külföldi látogatásainkba, akkor igen kevés olyan fogást tudunk felidézni, amibe használták volna ezt a nálunk olyan népszerű tejterméket.

Ha pedig esetleg a boltok polcain kerestük volna, akkor is kudarcot vallunk. A mediterrán országok szinte egyikében sem fellelhető a tejföl, sőt mi több: szavuk sincsen rá.

A portugál, a spanyol és az olasz konyha szinte teljesen nélkülözi a tejfölt, de a görögöknél is kicsi az esély arra, hogy valahol tudjunk ilyet vásárolni. Értelemszerűen a tejföl elkészítési módszerét sem ismerik, de ez annak is okozhat meglepetést, aki előszeretettel fogyasztja azt.

A tejföl készítésének első lépése a friss tehéntejből a tejszín leválasztása. Ezt hagyományosan ülepítéssel vagy centrifugálással végzik. A leválasztott tejszínt általában pasztőrözik, ami azt jelenti, hogy rövid időre magas hőmérsékletre hevítik, majd gyorsan lehűtik, hogy elpusztítsák a káros baktériumokat. A pasztőrözött tejszínhez tejkultúrát adnak, amely tejsavbaktériumokat tartalmaz. Ezek a baktériumok fermentálják a tejszínt, tejsavat termelve, ami sűrűsíti és enyhén savanykás ízűvé teszi azt. Az erjesztés után a tejfölt hagyják állni, hogy elérje a kívánt sűrűséget és ízt. Az érlelés ideje változó lehet, általában néhány óra vagy egy nap. Miután a tejföl elérte a megfelelő állagot, csomagolják, majd hűtőben tárolják, hogy megőrizze frissességét és állagát.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy rajtunk kívül még hol főznek tejföllel?

Lengyelországban a tejföl, "śmietana" néven ismert, és gyakran használják levesekben, például a barszczban (cékla leves) és bigosban (savanyú káposztás étel).

Csehország és Szlovákia: Itt szintén alapvető hozzávaló a tejföl, amit levesekhez, húsételekhez és különféle szószokhoz adnak.

Oroszország: Az orosz konyhában "smetana" néven ismert, és nagyon gyakran használják borscsban, valamint desszertekhez és palacsintákhoz.

Ukrajna: Hasonlóan az orosz konyhához, itt is borscs, varenyky (töltött tészta) és egyéb ételek kísérője.

Skandináv Országok: Itt a tejföl szintén megtalálható, bár más néven, és gyakran kísérik vele a halételeket és salátákat.