promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tojástrükk: így halászhatod ki a sárgáját, ha véletlenül beleesett a fehérjébe

Tojástrükk: így halászhatod ki a sárgáját, ha véletlenül beleesett a fehérjébe

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon frusztráló tud lenni, pedig egyszerű trükkel is megoldható.

Mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért választja szét a tojássárgáját a fehérjétől: van, amikor a recept ezt követeli, mások étrendi okok miatt, megint mások ételérzékenység okán. Nagy problémát tud okozni, ha egy kis sárga bekerül az elválasztandó fehérjébe, egyes ételeket úgy, ahogy van tönkre is tud ez tenni.

Bizonyára sokan jártak már így, a legfrusztrálóbb változata ennek az, amikor már hat-hét tojást sikeresen szétválasztottunk, és az utolsóba kerül be akkora mennyiségű sárga, hogy már mehet is kis túlzással kukába az egész. Szerencsére van egy trükk azonban, ami ezen segít, és többet már nem kell aggódni azon, hogy sárga kerül a fehérjénk közé.

Először is kell egy feltört tojáshéj: ez nem csak a pici tojáshéjdarabok által okozott szennyeződésnél hatásos, hanem bizony a tojássárga esetén is hasznát tudjuk venni. Ha óvatosan mártjuk bele a héjat a tojásunkba, akkor minimális fehérjeveszteséggel ki tudjuk halászni a sárgánkat és nem is kell kukába dobni az egész mixünket, még egy nagyobb sárgaszennyezés esetében sem.

Amennyiben már kidobtuk a héjainkat, nem kell aggódni, kellően hatékony módszer a tiszta fültisztító pálcika is: habár nem annyira működik, mintha a tojáshéjakat használnád, az ügyesebbek fel tudják úgy tekerni a pálcikára a sárgát, hogy az ne hagyjon hátra szennyezést, és megmaradjanak csak a fehérjék.

Annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a sárga és a fehérje keveredését, érdemes elkerülni a tojáshéjból tojáshéjba szétválasztási módszert. Nagyon sokan így csinálják, ám ez nem túl biztos módszert, mivel hozzáérhet a sárga a tojáshéj éles széléhez, ami lehasíthat belőle egy darabot és az már benne is van a fehérjében.

Egy másik fontos javaslat, hogy inkább vállaljuk be a plusz mosogatást, de használjunk egy átmeneti keverőtálat – amennyiben meggyőződtünk arról, hogy a fehérjénk szép tiszta, akkor érdemes csak áttenni egy olyan tálba, ahol már csak a fehérjék lehetnek.

(Forrás: Lifehacker)