promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tyúk vagy a tojás volt előbb? Végre kiderült, itt a válasz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen, de meg van a válasz.

Az emberiség ősidők óta töpreng ezen a kérdésen. És valljuk be, biztos ti is feltettek már magatoknak vagy a környezetetekben ezt a kérdést. A tudósok és filozófusok véget nem érő vitákba mentek bele és mindnek megvolt a saját elmélete. De a modern tudománynak köszönhetően végre megvan a válasz.

Az általunk ismert házityúk körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a tojás, amiből kikelt az első csirke, nem sokkal előtte jött létre. De mi is az a tojás?

A keresztény filozófusok, mint Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás, a Bibliára alapozták válaszukat. Szerintük a tyúk volt előbb, mert Isten az állatokat teremtette meg először.

A modern tudomány újra gondolta a régi elméleteket, és a tyúk-tojás rejtélyre is új fényt derített.

Az emberiséget régóta foglalkoztató kérdéskör kutatói szerint a tojás sokkal idősebb, mint a csirke.  A szakértők szerint a dinoszauruszok, ősi halak és tengeri lények is tojásokat raktak már 500 millió évvel ezelőtt.

Fontos megjegyezni, hogy a kérdés nem egy konkrét tojásra vonatkozik, hanem általánosságban a tojásokra. Ugyan is a válasz attól függ, hogyan definiáljuk a tojást. Ha a tyúktojást értjük alatta, akkor a tyúk volt előbb, de egy korábbi típusú tojásból kelt ki. Ha viszont bármilyen tojást tojásnak tekintünk, akkor a tojás volt előbb. Tehát, ha a tyúktojást keressük, a tyúk volt az első, de ha a tojások eredetére fókuszálunk, akkor a tojás. Egy kicsit bonyolultnak tűnik, de a lényeg, hogy a tojások már jóval a csirkék előtt léteztek.

Egy ősi madár, ami nagyon hasonlított a mai tyúkra, tojt egy tojást, amiből kikelt az első csirke. Ez a csirke később tojta le az első igazi tyúktojást.

A tyúk és a tojás kérdésköre jól mutatja, hogyan is működött az evolúció. Tehát köszönhetően ennek a kutatásnak, megérkezett a válasz. De valljuk meg, ezt a kutatók jól megcsavarták. Reméljük így most már nektek is minden világos!

Forrás: Ladbible

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás