promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tátva marad a szád, a Balaton imádott ételéről kiderült az igazság
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas tévedésben vannak azok, akik szerint a cikkünkben szereplő közkedvelt hal magyar és a Balatonból fogják.

A balatoni hekk legendája nagyban hasonlít azokhoz az esetekhez, amikor nagyszüleink igyekeztek elhitetni velünk, hogy az esőtől nagyra nővünk vagy éppen, hogy a répától megtanulunk fütyülni. A hekk-legenda azonban nem mítosz, hanem kőkeményen a rögvalóság, bármennyire nonszensznek is hangzik.

Sajnálatos módon éppen ennek apropójából hiszik kicsik és nagyok egyaránt, hogy a szóban forgó halat hazai vizekből horgásszák meglett, bajszos bácsik, s szállítják a különféle éttermekbe. Hogy mikor és miért lett egy tengeri ragadozóhalból ikonikus magyar étel, talán sosem tudjuk meg, de most igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba. 

Egyáltalán tengeri vagy tavi élőlény?

A hekk, latin nevén Merluccius merluccius, voltaképp a tőkehalak családjába tartozó tengeri csuka. Heringgel táplálkozik, vagyis egy vérszomjas ragadozó állat, erről merőben árulkodik arcberendezése, és tűhegyes fogai - írja a hellohungary.hu. Ha nem fogják ki idő előtt, akkor akár a 15 kilót és 1,5 métert is elérheti egy-egy példány. A strandon nehézséget okozna egy ekkora halat elfogyasztani, ezért mi inkább 30-40 centis haltörzseket kapunk a papírtálcáinkra.

Csaknem 70 évvel ezelőtti megjelenését vélhetően a magyar édesvízi halak készlethiánya okozta. De szó sincs arról, hogy kifogytak volna a tavaink, sőt! Az igazság az, hogy a hazánkban kifogott ízes-uszonyosokat mind exportra termelték. Határon belül hal nélkül maradtunk, de hamar rájöttünk, hogy kell valami a hazai pocakokba is. Így hát a csacsihal, ahogyan akkoriban a magyarok nevezték, fogta magát, és elindult Argentínából, hogy beússza a piaci űrt.

A küldetés olyan sikeres lett, hogy állandó tétel lett a Balaton-parti étlapokon, egészen addig, amíg a magyar ember majdhogynem el is felejtette, hogy honnan származik valójában a laktató pikkelyes.

 

Az interneten szerencsére nem kell sokat kutakodnia azoknak, akik inkább otthon szeretnék elkészíteni ezt a gasztronómiai, nem balatoni csodát. Viszont a legtöbb esetben - tapasztalataink szerint - még a szakácsművészetet elsajátítók sem tudják pontosan meghatározni honnan érkezik a hekk. Emiatt pedig sokszor hibás címmel osztják meg receptötleteiket a követők nagy bánatára. Lássunk is egy példát:

@p_v_ll_j Minden balatoni halsütő áruljon keszeget. Hekket csak akkor árulhasson, ha keszeg is van az étlapon… szerintem… #hekk #balaton #strand #halsütés #foodporn #hal #főzzünk ♬ eredeti hang - p_v_ll_j_n_s

A videó alá több komment is érkezett. Többek a "balatoni hekkre" kapták fel a fejüket és javították ki azonnal az amatőr séfet. De akad olyan hozzászóló is, aki viccesen megjegyezte, hogy ha elkészíti, akkor olyan büdös lesz tőle a házban, hogy arra rá lehet könyökölni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás