promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a nagy balatoni hekk titok - ezért árulják fej nélkül a slágerkaját
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyarok teljesen megőrülnek érte a balatoni nyaraláskor a strandon, de még a boltok akciói során is.

Egykor kármentésre érkezve kezdett igazi sikertörténetbe Magyarországon a hekk, mára azonban a szokások és a fogyasztói igények tartják életben a keresletet. Ugyan már ez a fogás sem számít túl olcsónak a parti büfék és éttermek árlistáján, mégis az egyik legnépszerűbb, és talán a legtradicionálisabb fogás, amit választhatunk egy balatoni nyaralás alkalmával. Sőt, a rajongók otthon is elkészíthetik már jó ideje, köszönhetően a nagyobb multik kínálatának. 

A becsületes nevén tengeri csukának hívott halról sokan nem is tudják, hogy nem egy hazánkban is horgászható/halászható faj, hanem egy import élelmiszer. Ugyanis a hekk az Atlanti-óceánban szabadon tenyésző ragadozó, melyet nem is tenyésztenek sehol, hanem befogják. Érdekesség, hogy már a 20. század elején is kapható volt hazánkban, ám igazán csak a hetvenes évekre vált elterjedté. Mindez köszönhető volt a szovjet befolyásnak, ugyanis Moszkva vezényszaván keresztül jutott hozzánk is el, lévén minőségi édesvízi halainkat a jobban fizető export miatt külföldre értékesítettük. A hekk pedig csábító volt, lévén könnyen elkészíthető, és még olcsóbb megoldás is volt. 

Mára annyiban változott a helyzet, hogy a magyarországi turisztikai és kereskedelmi igény nagy részét argentin halászhajók fedezik a dél-amerikai vizeken végzett tevékenységükkel. Érdemes megjegyezni, hogy a flottájuk nem a mélyebb vizekben rajhalakra vadászgató 10-16 kilogrammos, már-már óriásnak tekinthető példányokat fogja ki. A fiatalabb, ízes húsuk példányok kerülnek végül a célközönség tányérjára, miután átutazzák a fél világot a kedvünkért.

A nem túl bizarr kinézetű hekk szerencsére már fej nélkül érkezik elénk, lévén ragadozó mivoltának köszönhetően hegyes fogakkal rendelkező, torpedó formájú feje valóban nem túl bizalomgerjesztő. Apropó bizalomgerjesztés. Említettük már, hogy csacsihalnak is nevezik az akár másfél méteres hossz is elérő éjszakai életmódot folytató lényt?

A Street Kitchen megmutatta már korábban, hogy kell elkészíteni a tökéletesen ínycsiklandó hekket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás