promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő dolog rejtőzhet a Balaton mélyén, óriási sötét folt jelzi a helyét? A magyar Atlantisz rejtélye már évtizdek óta tartja lázban a szakértőket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon régóta érdekli az embereket, hogy mi van lent a mélyben, mi lehet pontosan ez a folt.

A Balaton az egyik leghíresebb magyar dolog a világban, a híre messzire repült. Sőt, még az USÁ-ban is található olyan település, amelyet a Balatonról neveztek el kitelepült magyarok, szóval, ha a térképre nézünk, bizony több Balaton is található a világban, és ezek meglehetősen messze találhatók egymástól. A Balaton története tele van érdekességekkel, azt is kevesen tudják például, hogy a 18. században volt rá terv, hogy igazából az egészet lecsapolják, és így el is tűnt volna a térképről. Végül azonban mindenki szerencséjére ebből a szélsőséges tervből nem lett semmi.

Számtalan legenda él azonban, amelyek még izgalmasabbá teszik a tavat a magyarok szemében is. Ilyen például a magyar Atlantisz-teória, amely szerint van egy elsüllyedt sziget található a Balaton közepén. Erről korábban a Blikk is beszámolt egy hosszabb cikk keretében, amelyben ismertették Zelkó Zoltán elképzelését a balatoni sziget hollétével kapcsolatban.

E szerint 5-8 méterrel a vízfelszín alatt találhatú a rejtélyes sziget.

Zelkó Zoltánt is idézik, aki még 1983-ban az Ifjúsági Magazinnak nyilatkozott, és ő az elsüllyedt szigetet egy olyan helyen mondta a Badacsony és Veszprém között, ahol a templomtornyok is kirajzolnak egy egyenest. Ráadásul állítólag búvárok is beszámoltak arról, hogy valami lehet ot, iletve a Magyarország az Űrből album fényképein is lehet látni, hogy van ott azon a helyen valami sötét folt a Balatonban.

Amúgy a Balaton vízszintje az elmúlt évszázadokban nagyon sokszor ingandozott, így megesik az is, hogy régebbi térképeken vannak feltűntetve szigetek, mivel hogy olyan alacsony volt a vízállás, majd ez megemelkedett, és a szigetek is eltűntek. Tihanytól nyugatra például egy Losta nevű halászfaluról is beszélnek a 13. századi feljegyzések, amely a víz emelkedésével eltűnt, később pedig a maradványait is elhordhatták a környéken lakók.

Érdekel még bővebben a téma?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás