promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4200 forint egy gyrosért? Luxus árakon dübörög a Balaton Sound, erre idén a gatyája is rámegy a fesztiválozóknak
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokakat megdöbbentett, hogy tavalyhoz képest még durvább összegeket kérnek egy hamburgerért vagy egy korsó sörért.

Elstartolt a Balaton Sound, ami azt jelenti, hogy tegnap óta szembesülhetnek az árakkal a fesztiválozók. Nem mindenkit érintett jól az a változás, amit vélhetően az infláció és a jelenlegi gazdasági helyzet is indukált. A fesztiválokon örök panasz, hogy nagyon drágák az italok és ételek. Nézzük, mi mennyibe kerül a Blikk által fotózott árlista alapján!

Ételek

Egy hamburger 5800 forintba kerül. A gyros pitában 4200, a gyrostál már 6500. Egy adag sültkrumpli 2900 forint, és ha nem szeretnénk szárazon fogyasztani, vehetünk még mellé 500 forintért szószt is. Ha édességet is szeretnénk, akkor az említett helyen mindössze 1500 forintért baklavát is kóstolhatunk. Így egy hamburger, sültkrumpli és egy desszert rendelésével már nem jövünk ki 10 000 forint alatt.

Italok

Ha az ételen igyekszik is spórolni egy gyakorlott felhasználó azzal, hogy elraktároz pár szendvicset, ital egész biztosan fogyni fog. A csapolt félliteres sör számít idén a legolcsóbbnak a maga 1890 Ft-jával, mint a fesztiválok legnépszerűbb terméke. Egy deci bor 790 forintba, de még fél liter víz is közel ezer forintba (990 Ft) kerül. A rövid italok között pedig nem fogunk 2000 forint alatt találni semmit.

De miért kerül minden ennyire brutálisan sokba?

Az első és legnyilvánvalóbb tényező a kínálat és a kereslet viszonya. A fesztiválokon rengeteg ember gyűlik össze, akik éhesek és szomjasak. Az étel- és italárusok kihasználják ezt az alkalmat, és magas árakat szabnak meg az általuk kínált termékekre. Az ilyen események idején az árusok számára nagy lehetőség nyílik a nyereség realizálására, és sokan kihasználják ezt a lehetőséget a magas árrés érdekében.

Másodszor, a fesztiválokon az élelmiszer és az ital ellátásának logisztikai kihívásai is befolyásolják az árakat. Az élelmiszer- és italbeszállítás, a tárolás és a kiszolgálás költségei növekednek a fesztiválterületen. Az árusoknak sok esetben mobil konyhákat és italstandokat kell felállítaniuk, ami többletköltségeket jelent. Emellett az árusoknak figyelembe kell venniük az élelmiszerbiztonsági előírásokat, és meg kell felelniük a fesztiválszervezők által meghatározott szabályoknak is, ami további költségeket jelent.

Harmadszor pedig a termékek előállítása és beszerzése magas költségekkel járhat a jelenlegi viszontagságos piaci helyzetben, amelyeket az árusok a bulizókra hárítanak. Ugyanakkor a fesztiválozókat nemcsak a helyszínen fogyasztott termékek költsége terheli, hanem maga a napijegy vagy a többnapos bérlet ára is. Ma már 30-40 ezer forint között kell kalkulálni egy napijegyért, ha pedig valaki több napra szeretne belépőt, akkor 100 ezer forint körül kell fizetnie.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás