promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a világ legrégebbi rúzsát: az ősi smink Krisztus előtt 2000 évvel azelőttről származik és hihetetlen, hogy hol találtak rá
Borítókép:  The Archaeologist
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Időutazás egy aprócska rúzs kedvéért, a pici kozmetikum, hatalmas információval bír a generációnk számára.

Egy ásatás során Irán délkeleti részén a régészek egy lenyűgöző felfedezést tettek: egy Kr. e. 1936 és 1687 közé datálható, díszes kőfiolat, mélyvörös pasztával töltve. Ez a bronzkori kincs nem csupán egy régészeti lelet, hanem egy időkapszula, amely betekintést enged a szépség ősi rituáléiba és a kozmetikumok korai történelmébe.

A fiola klorit kőből készült, és körülbelül 5 cm magas és 2 cm széles. Aprólékos díszítése az ókori civilizációkban a szépség és az ékesség iránti mély tiszteletet sugallja. A benne rejlő vöröses paszta valószínűleg okkerből, egy természetes ásványi anyagból készült, amelyet ősidők óta használnak festékként és kozmetikumként.

A fiola felfedezése nem csupán a rúzs korai használatát bizonyítja, de betekintést nyújt az ősi kozmetikai gyakorlatokba is. A kutatók úgy vélik, hogy a pasztát nem szilárd rúzs formájában, hanem ajakfestékként használták. Ehhez valószínűleg egy ecsetet vagy az ujjat vették igénybe.

A bronzkori Iránban a szépségnek és a kozmetikumoknak nagy jelentősége volt. A fennmaradt ábrázolások alapján a nők és a férfiak is festették az arcukat és a szemüket, és különféle kozmetikumokat használtak a bőrük ápolására.

A rúzs ősi varázsa emlékeztet minket arra, hogy a szépség keresése örök emberi vágy, amely évezredek óta áthatja a kultúrákat. A bronzkori fiola nem csupán egy régészeti lelet, hanem egy lenyűgöző emlékeztető az emberiség múltra visszanyúló esztétikai törekvéseire.

További érdekességek:

  • A rúzs ősi eredetére utaló leletek más ősi civilizációkban is előkerültek, például Egyiptomban, Mezopotámiában és Kínában.
  • Az ókori Görögországban és Rómában a rúzs használata a prostituáltakhoz kapcsolódott.
  • A modern rúzs a 19. században vált népszerűvé, miután a francia feltaláló, Eugène Rimmel kifejlesztette az első tömeggyártott rúzst.

 

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás