promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Biztonságos szex az ókorban: ilyen sokkoló módszerekkel védekeztek az egyiptomiak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ókori Egyiptom a tudomány és a technológia területén emelkedett ki, de a fogamzásgátlás terén is tudnak meglepő és mulatságos megoldásokat mutatni a mai embernek.

A régészeti leletek és az ókori szövegek alapján tudjuk, hogy az egyiptomiak számos, meglehetősen változatos módszert alkalmaztak a teherbe esés megelőzésére.

Természetes módszerek:

A nők a menstruációs ciklusukat figyelték, és a peteérés valószínű időszakában tartózkodtak a nemi együttléttől. Ezen kívül a hőmérséklet-mérés is bevett szokás volt: a nők naponta mérték a testhőmérsékletüket, és a peteérés idején bekövetkező hőmérséklet-emelkedés alapján azonosították a termékeny napokat. A szoptatást is fogamzásgátló módszerként alkalmazták, mivel a szoptatás alatt a nőknél gyakran elmarad a menstruáció.

Mechanikus és kémiai módszerek:

A hüvelyi pesszárium, ami datolyapaszta, akácia gumi vagy más anyagokból készült, a méhnyak elzárására szolgált. Korabeli óvszerek is léteztek, melyeket állati belekből vagy lenvászonból készítettek. A savanyú folyadékokban (pl. citromlé, ecet) áztatott tamponok a spermiumok elpusztítására szolgáltak. Ezen kívül különféle növényi anyagok kivonatait (pl. akácia gumi, gránátalma héja), sőt, állati eredetű anyagokat (krokodilszéklet, méhpempő, elefántcsont őrlemény) is alkalmaztak a fogamzásgátlásra.

Érdekességek:

  • Az ókori egyiptomiak már tudtak a spermiumokról, és azt hitték, hogy a nők ondójából fogannak.
  • A fogamzásgátlást nemcsak a teherbe esés megelőzésére, de a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésre is használták.
  • A fogamzásgátló recepteket gyakran mágikus varázslatokkal és rituálékkal keverték.

Fontos megjegyzés:

A fenti módszerek hatékonysága nem mindig volt megbízható, és némelyikük akár egészségügyi kockázatot is jelenthetett. A mai tudásunk fényében nem mindegyik biztonságos, és nem helyettesítik a modern fogamzásgátló eszközöket.

Ha megnéznéd az ókoriak bizarr szexuális szokásait kattints az alábbi videóra:

Forrás:medium.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás