promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír az utazni vágyóknak, durva szállodadrágulás jöhet, a brutális árakat már csak kevés magyar tudja megfizetni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte csak külföldiekkel vannak a szállodákban.

A turizmus a modern világ egyik legjövedelmezőbb iparága. Bár a koronavírust bevitt egy mélyütést a szektornak, az ukrajnai háború kitörésével párhuzamosan csodálatos módon eltűnt a világból, és újra beindult az utazás, mind belföldre, mind külföldre.

A hazai utazók, akik belföldön tervezik eltölteni a szabadidejüket, most meglehetősen rossz hírt kaptak: a KSH jelentése szerint idén a 4 csillagos szállodák átlagára 52 ezer forint, a 3 csillagosoké pedig 30 ezer forint, vagyis a téli időszak is magasan tartotta az árakat.

A szállodaszövetség közlése szerint ráadásul idén további áremelés várható, átlagosan mintegy 6-7%-os költségnövekedéssel kell számolniuk az utazóknak.

Az egyik legnagyobb hazai szálloda vezetőjének közlése szerint idén a víz- és a csatornadíjak is az ötszörösükre emelkedtek, miután a szállodák ez irányú felhasználását is az ipari szektorhoz sorolták a legújabb jogszabályok.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Portfolio-nak elmondta, hogy tudomása szerint átlagosan háromszoros drágulás következett be a víz- és csatornadíjak terén, amit szerinte az okozhat, hogy eddig relatíve olcsó volt a víz, és a szolgáltatócég a rendszermodernizációt és az elmaradt karbantartásokat hozta fel okként, valamint azt, hogy a költségeikhez képest eddig túl kedvező áron biztosították a víz- és csatornaellátást.

Ennek ellenére azért a szállodák elég jó kihasználtsággal üzemelnek, sok a turista, főleg a balkáni és észak-szláv országokból, bár a fürdőkomplexumokban jelentős a hazai turisták száma is.

Az idei évben ráadásul Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját, így egészen biztosan érkeznek majd nemzetközi delegációk, ami elsősorban Budapesten pörgetheti fel a szállodaipart.

forrás: portfolio

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás