promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kecsegtető ajánlattal állt elő néhány szálloda a hétvégére: kiborultak és egymásnak estek az emberek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

6

Minden társadalomban vannak olyan régóta beleivódott kérdések, amiket igyekszünk mellőzni egy asztaltársaságnál, ha pedig szóba kerül, akkor borítékolhatóan igen kis esély van arra, hogy kulturáltan véleményt egyeztessünk róla. Az egyik ilyen kérdés, amelyre társadalmunk majdnem minden tagja ugrik, a közelgő Valentin-nap kapcsán most ismét előkerült. Ez pedig az, hogy etikus-e az, hogy egyes szálláshelyek, éttermek, vendéglátóipari- és wellness egységek gyermekmentes programokat hirdetnek, ezzel jó néhány polgárt kizárva az általuk kínált szórakozási lehetőségből. Én magam azt gondolnám, hogy ez egy olyan dolog, ami mellett simán el tudnak menni az emberek, de évről évre rá kell jönnöm, hogy nem, sőt: két táborra szakadnak és egymás torkának esnek. Lehet, hogy ez azért van, mert valakit tényleg ennyire mélyen érint az, hogy Magyarországon néhány (hangsúlyozom, néhány) hely gyerekmentes kikapcsolódást szeretne kínálni, vagy ha úgy tetszik felnőttbarát programokat szervez, vagy egyszerűen csak kiemelkedően sokan imádják megosztani másokkal a véleményüket, ami általában arról szól, hogy a velük egyet nem értő fél miért egy félnótás.

Az ilyen szállodai (és egyéb program) ajánlatok általában kétfélék: van, ahol 14 éves felüli gyermeket már szívesen látnak és van ahol abszolút követelmény a 18. életév betöltése. Egyébként nem túl elterjedt nálunk ez a rendszer, ezért is teljesen érthetetlen az a fajta agresszív mentalitás, amit annak a néhány helynek az intézkedése kivált a családos emberekről. Külföldön egyébként ez a tendencia nő, mivel úgy látszik, hogy kifejezetten igény van ilyen jellegű elvonulásra, ahol a pihenésünket nem zavarja gyerekzsivaly, gumilabda pattogtatás, sírás székrugdosás, és a "Pannika, hagyd a nénit" típusú 20 méterről leadott fegyelmező rendszabályozó szülői sipítozások sem. Sokan hiánypótló intézkedésnek tartották a gyerekmentes repülőgép járatok elindítását is, aki utazott már síró csecsemővel a fedélzeten, az pontosan tudja milyen az. Kis érdekesség, hogy a csecsemősírás evolúciósan kialakítva olyan éles, hogy szinte minden zajszűrő berendezésen áthatol, nem véletlen, hogy a legszuperebb fülhallgatókat is ezzel tesztelik.

Még a korábbi években láttam olyan posztot, ahol kifejezetten górcső alá vették azt a szállodát, aki azt merte kérni, hogy gyermek nélkül érkezzenek a vendégek (természetesen nem gyermektelen embereket várnak, családosok is ugyanúgy kikapcsolódhatnak ezeken a helyeken, csak gyermek nélkül), negatív értékelések tömkelegét hagyták és csoportosan zaklatták a recepciót bejelentkezésekkel, ahol hozzá is tették hány gyereket vinnének, ezt a remekbeszabott összehangolt akciót pedig megosztották a szállodai ajánlat alatt. Egymást éltett a rengeteg szülő, akik úgy gondolták, hogy most tettek valami fontosat, pedig igazából három dolog történt: a Facebook algoritmusa a rengeteg komment miatt sokkal több emberhez eljuttatta az ajánlatot, okoztak néhány kellemetlen napot a recepciósnak (aki lehetséges, hogy akár önmaga is anyuka/apuka) és jól lehúztak értékelésekkel egy szállodát, aki valójában semmiben sem ártott nekik.

A helyzet pedig idénre sem lett jobb: habzó szájú szülők szidják az igazgatóságot, gyerekellenesnek beállítva a személyzetet és felszólítanak mindenkit, akiben van egy cseppnyi jóérzés, hogy bojkottálja a helyet.

De kérdem én: nem lenne egyszerűbb mindenkinek olyan helyet választania ami számára kényelmes és tárt karokkal várják? Még mindig sokkal több lehetőség áll a családok rendelkezésére, hogy a gyermekeikkel mulassanak, mint azoknak, akik ezt bármilyen okból kifolyólag, de nem szeretnék megtenni. Ettől nem lesz kisebb a gyerekvállalási kedv, nem lesz érezhetően több hely, ahol nem látják szívesen a gyerekeket, igazából semmi más nem történik, minthogy néhány embernek lehetősége van dönteni úgy, hogy csendesen szeretne ejtőzni: akár a saját gyerekei nélkül is. Nem utolsó sorban pedig gyakoroljunk önkritikát: sok esetben az igazi baj nem a gyerekkel, hanem a szülővel van.

A Valentin-nap pedig (vagy akár az egész hétvége) pedig szóljon arról, amire azt kitalálták (de erről majd egy másik cikkben): a romantikáról.

Ha pedig egyedül töltenétek a Valentin-napot, akkor itt egy remek tipp és még csak ki se kell mozdulnotok otthonról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás