promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A turisták megvesznek érte, pedig a Föld leghalálosabb helyei: elég belemerészkedned és egyike leszel a halálos áldozatoknak, amikből szép számmal akad
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meseszép és csalogató, de szinte lehetetlen túlélni a találkozást ezekkel a gyilkos vizekkel.

Az embereket vonzza a víz, mint a rovarokat az éjjelilámpa: bizonyos országok nemzetgazdasága épül arra, hogy kiváló tengerparttal rendelkeznek, amik miatt turisták millió keresik fel a fürdőzőhelyeket. Nem csak a pálmafás tengerek, de más vizek is nagy vonzerőt jelentenek: hazánkban párját ritkítóan sok gyógyhatású termálvízforrás található, Hévíz mellett még reptér is volt, a háború előtt annyi orosz turista érkezett a városba.

Hogy ez miért lehet így, arra már sok elmélet született: egyes evolúcióbiológusok odáig merészkedtek, hogy őseink egykor kizárólag vízi életmódot folytattak (úgynevezett vízi-majom elmélet), de az is megfontolandó, hogy az ember  a fogantatásától a megszületésig tartó időszakot az anyaméh védelmezésében magzatvízben tölti.

Földünkön se szeri, se száma a gyönyörű vízparti helyeknek: a Karib-tenger pálmafás, fehér homokos, égszínkék óceánjától az északi skandináv területek sziklás, mélkyék vízű fjordjain át a hegyek ölelésében található festői szépségű Comoi-tóig a víz mindenhol az élet része, a nagy ókori kultúrák mind folyók mentén alakultak ki.

Azonban a víz amellett hogy szép, halálos is lehet. Az egyik legnagyobb, vízzel összefüggő katasztrófa az emlékezetes 2004-es Indiai-óceáni cunami, ami elsősorban Thailföldet, a Maldv-szigeteket és Indonéziát érintette, és több mint 200.000 ember halálát okozta.

A katasztrófák mellett vannak olyan vizek is, ahol földrengés sem kell ahhoz, hogy a fürdésünk az utolsó legyen az életben. Az egyik ilyen leghíresebb víztömeg a Dominikai Közösségben található úgynevezett Forró-tó, az El Lago Boiling (érdekes, hogy az "tó" jelentésű el lago spanyolul, míg a "forrongó" jelentésű boiling pedig angolul van), aminek a vize a felszínen 82-92 fokos, így már az súlyos sérüléseket okozhat, legmélyebb pontján pedig állandóan forrásban van, aminek köszönhetően különböző kémiai vegyületekkel teli gőz árad folyamatosan a tóból.

Az Egyesült Államokban,Texas államban található a Jacob's Well, vagyis Jakab kútja. A kristálytiszta vizű forrásvíz lenyűgöző látványt nyújt: a tó annyira tiszta, hogy lelátni az aljára. A kockázata is pont ebben rejlik: kalandvágyó búvárok nem tudnak ellenállni a csábításnak, hogy felfedezzék a tó barlangrendszerét, ami annyira szövevényes és veszélyes, hogy hiába a kristálytiszta víz, számtalan ember veszett már oda lenn, akik nem találtak vissza a járatokból.

Cikkünk végén pedig feltétlenül meg kell említenünk a világ leghosszabb folyóját, az ókori egyiptomi kultúrában szentként tisztelt folyót, a Nílust. A Nílusban ugyanis olyan baktériumok élnek, hogy még a kezünket sem érdemes beledugni - de ha esetleg túlélnénk a betegségeket amiket okoz, az agresszív vízilovak, piranhák és krokodilok további igen komoly veszélyt jelentenek a bátor (vagy őrült) fürdőzőkre nézve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás