promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer emberrel és állattal végzett a gyilkos tó egy pillanat alatt, láthatatlan erők szabadultak fel a mélyből
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Afrika a rejtélyek és misztikumok kontinense, ám az 1986-ban történt esemény még a legendás törzsi varázslóknál is nagyobb fejtörést okozott a szakértőknek.

Párduc, oroszlán, gorilla, makákó, varázsló, vudu - Afrika az európai ember számára mindig is misztikus területnek számított. Lenyűgöző állatvilága, óriási mérete, az európai társadalomszervezéstől a végletekig eltérő rendszere már az ókortól ámulatba ejtette kontinensünk lakosságát.

Az emberiség bölcsőjének is hívott földrész Hérodotosztól a KFT zenekarig mindenki fantáziáját megmozgatta. Rejtélyes esetek azonban a 20. században éppúgy előfordultak, mint az ókorban vagy a középkorban. A modern tudomány ugyanolyan nehézségekkel szembesült egyes esetek megmagyarázásra esetén, mint a régi bölcsek.

Nyos még európai mércével sem számít nagy falunak, Kamerunban található. Évszázadokig az élet békés menetben zajlott, pásztorkodás, vízhordás - puritán körülmények között, de a falu működött, lakói nem szenvedtek hiányt semmiben, ami az élethez szükséges. Ez így is ment egészen 1986 augusztus 21-ig, amikor is két embert leszámítva

az egész falu egyik pillantról a másikra kihalt

még háziállatok és legyek sem maradtak. Nem jött a nyakukra ellenség, nem támadta meg senki a falut - este 9 óra tájában mennydörégs szerű hang rázta meg a környéket, pillanatokkal később pedig mindenki halott volt. Másnap reggel egy helybéli férfi magához tért, és amikor körülnézett, nem hitt a szemének: mindenfelé halottak hevertek, gyerekek, asszonyok, férfiak, de még a háziállatok is élettelenül hevertek a földön. Több mint 1700 ember és 3500 állat pusztult el egyszerre, az esemény híre hamar túljutott a falu határain, és a nemzetközi kutatók érdeklődését is felkeltette.

A rejtély hátterében azonban nem egy nagyhatalmú sivatagi sámán szörnyű varázslata állt, az ok természetközelibb jelenség. A falu egy tó mellett helyezkedett el, a Nyos-tó medre pedig egy vulkánkürtő volt. Hosszú évszázadok alatt a szunnyadó vulkánból szivárgó szén-dioxid a vízfenék repedésein át felgyülemlett a víz alsó rétegeiben. 1986 augusztus 21-én lépte át a szén-dioxid mennyiség a kritikus szintet, hatalmas robbanás keretében került ki a levegőbe a számítások alapján akár több mint 1 millió tonna szén-dioxid, percek alatt végzett a környék élővilágával.

A szén-dioxid csendes méreg, színtelen, szagtalan gáz - a növények számára éltető erő, azonban az ember véráramába jutva megakadályozza az oxigén felvételt, így túl ha a koncentrációja a levegőben túl magas, nagyon hamar eszméletvesztést és halált okoz, borospincékben holtan összeeső emberek tragédiájának szintén ez a magyarázta. Manapság már szinte aprópénzért is lehet vásárolni otthonunkba szén-dioxid koncentrációt mérő berendezést, érdemes beszerezni minden háztartásba egyet, mert életet menthet.

forrás: science.howstuffworks.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás