promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrika pereméről származik egy csodálatos magyar szó, amely sok tízezer magyar szívét melegséggel tölti meg
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rögtön megérthetünk mindent, ezt a magyar szót nagyon sokszor használjuk amúgy.

A szófejtések nagyon izgalmasak lehetnek, hiszen egy-egy történet megismerésével bizony jobban megérhetkük, hogy miféle fogalmi háló szövi át a nyelvünket, milyen hatások érték korábban, és hogy érkeztek ide a szavak és kifejezések. És persze az, ami duplán jó, hogy eközben mi is kicsit a kifejezések mögé láthatunk.

Az elmúlt időszakban elképesztően sokan kezdtek el otthonaikban is háziállatokat tartani, a kovid is nagy lökést adott annak, hogy egyre többen engedik be kutyáikat és macskáikat a szobákba, a belső terekbe. A cicák esetén pedig igazi kis rituáléja van annak, hogy telik a kis szőrös vadállatok mindennapjai, akik még elkéepsztő sok szállal kötődnek vadállat őseikhez.

A játék az, illetve a vadászat az, aminek nagyon fontos szerepe van a mindennapokban a cicák esetén.

Az elmúlt időszakban nagyon sok szakkönyv is megjelent a háziállatok, házi kedvence nevelésével kapcsolatban, és ezek elképesztő népszerűségre tesznek szert. A cicák esetén nagyon kedvelt például Jackson Galaxy YouTube-csatornája, vagy éppen az Animal Planet című csatornán futó műsora, amely magyarul a Pokoli macskák nevet kapta. De Jackson Galaxy könyvei is nagyon kelendőek a témában,

a Total Cat Mojo, amely arról szól igazából, hogy lehet a lakásodban igazi otthona cicakedvencednek, igazi világsiker lett.

Egyre több érdekességet és hasznos dolgot olvasni az internten az otthoni állattartással kapcsolatban, köztük pedig vannak igazi kis kultúrtörténeti érdekességek, mint például az, hogy Egyiptomban miért kaptak olyan fontos szerepet a cicák, és miért tisztelték őket és rajongtak értük annyra az afrikai országban. Többek között azért is, mivel nemcsak a háztartásokat, hanem az óriási gabonatárolókat,

így pedig a fontos élelmiszerkészleteket is megvédték a rágcsálóktól.

Ám érdekes miau szó eredete is, amely az egyik legtöbbet használt hangutánzó szó a magyarban is, de más nyelvben is ezt használják a macskákkal kapcsolatban. Ez az egyiptomi mau ősi szóból eredhet, amely macskát jelent, amúgy pedig a jelentése az, hogy látás, ez pedig már kötődik egyben Hórusz és Ré kultuszához, azaz a Nap és a Hold szimbólumához is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás