promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenki olasznak hiszi pedig magyar, és a világ 140 országában segít az embereknek napról napra
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ami talán még meglepőbb, hogy talán te is találkozol vele minden nap, mégsem tudsz róla.

Ahhoz képest, hogy Magyarország ma területében és lélekszámában is inkább csak kicsinek tekinthető, és hogy a világtörténelem folyamán legfeljebb régiós hatalom volt, nem pedig világszerte terjeszkedő nagyhatalom, elképesztően sok találmány fűződik a nevünkhöz. Van ami már közhelyszámba megy, mint a C-vitamin, a a kézmosás vagy a Rubik-kocka, de a sor sosem szakad véget, gondoljunk csak a friss Nobel-díjasainkra, Karikó Katalinra és Krausz Ferencre, akikre most joggal lehet büszke az egész ország.

Bár szomorú, hogy sokan közülük a szülőföldjüktől távol érték el sikereiket, most inkább próbáljuk meg a történet pozitív oldalát figyelni. Létezik egy ital, amely számos ember mindennapi rutinjának szerves részévé vált, és olyakor-olykor olya, mintha az életünket mentenék meg vele. 

Ezt az italt pedig úgy hívják, hogy kávé. Presszó kávé.

Meglepődtetek? Pedig bizony így van, időről időre mindenki ráeszmél, hogy még ezt is nekünk köszönheti a világ, pedig a fogalmat rendszerint az olaszokhoz kötjük, ami teljesen érthető is. Hogy pontosan miért, azért érdemes meghallgatni a Millásreggeli egyik korábbi adását, ahol Katona Csaba történész részletesen elmeséli az Illy család történetét:

Illy Ferenc, (később Francesco Illy) a világhírű Illy Coffee alapítója és egyben a kávézólánc magyar származású géniusza. 1892-ben Temesváron született, és az első világháborúban azOsztrák-Magyar Monarchia katonájaként szolgált a harctéren, még kitüntetéseket is szerzett Doberdónál tanúsított hősiességéért. A háború végeztével viszont Triesztben találta magát, az olasz kávénagyhatalom központjában, ahol az egyik kávéüzem alkalmazottjaként kezdte pályafutását.

Illy megfigyelte, hogy a frissen pörkölt kávé sokkal népszerűbb, de a frissesség megőrzése nagy kihívást jelentett, ezért előállt a vákuumcsomagolás ötletével. Ezt az elvet Illy alkalmazta először a kávécsomagolásban, egy speciális, lezárt fémdobozokban tárolta az értékes szemeket.

Később megalapította saját kávézóláncát, az Illy Coffeet, és 1933-ban szabadalmaztatta a forró gőzzel működő eszpresszógépet, az Illettát.

Illy nemcsak a vállalkozásban, hanem a kávézás tudományában is nyomot hagyott. Fia, Illy Ernő, vegyészmérnökként foglalkozott a kávéval, és Triestében létrehozta a világ első kávéegyetemét, az Università del Caffét. A családi vállalkozás napjainkban is fennmaradt, és az unokák vezetik az Illy Coffee birodalmát.

Illy Ferenc, a magyar veterán, tehát nemcsak a kávéiparban, hanem a kávézás tudományában is maradandót alkotott. Az általa kifejlesztett vákuumcsomagolás és az Illetta eszpresszógép világszerte forradalmasította a kávéfogyasztást. A világ számos nagyvárosában ma is megtalálható az Illy kávé, amely az ő örökségének köszönhetően vált az egyik legismertebb és legkedveltebb márkává a világon.

Forrás: Origo - Divány

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás