promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kávétól kisebb lesz a nők melle - íme a legfrissebb kutatás
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kávé a női mell legnagyobb ellensége és legjobb barátja is egyben.​

A kávéfogyasztás milliók egyik kedvenc napi programja. A legtöbben hozzá sem kezdenek a napi elfoglaltságoknak, amíg nem itták meg az első csészével, vannak, akik cigi-kávé kombóval indítják a reggelt, és olyanról is hallottunk már, aki felkel, rögtön felhörpint egy presszót, felöltözik, majd kényelmesen megiszik egy tejeskávét.

Hogy a kávézásnak milyen élettani hatásai vannak, azzal kapcsolatban már régóta végeznek kutatásokat, és korábban már bebizonyították, hogy a kávéban lévő antioxidánsoknak milyen jótékony hatást gyakorolnak a tumoros megbetegedések kockázatainak csökkentésére, viszont aki szív- és érrendszeri problémákkal küzd, azoknak igen veszélyes is lehet a kávézás. A svédországi Lund Egyetemen viszont most újabb kutatásokat végeztek a kávéról, és olyan eredményre jutottak, ami miatt lehet, hogy többen is felhagynak a kávézással.

Az egyetem onkológusa, Helena Jernstroem a kutatás eredménye alapján közölte, hogy napi három csésze kávé elfogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a mellrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor hozzátette, hogy találtak egy furcsa mellékhatást, amit a rendszeres kávézás válthat ki: a vizsgálatok szerint napi három vagy több kávé elfogyasztása esetén kimutatható, hogy a mell mérete csökken; vagyis kisebb lesz a nők melle, ha sokat kávéznak - mondják a svédek.

A kutatásba összesen 270 önkéntest vontak be. Megvizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a kávét nem fogyasztók és a rendszeresen fogyasztók között, és arra az eredményre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik sok kávét isznak, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki tumoros elváltozás a mellben, viszont ezeknél a nőknél tapasztalták a mellek méretének látványos csökkenését is. Ugyanis rájöttek arra, hogy a rendszeres kávézás egy olyan gént aktivizál a szervezetben, ami a mellben lévő emlőmirigyek zsugorodásához vezet. Az onkológus hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy aki sokat kávézik, annak előbb-utóbb teljesen eltűnnek a mellei, de a vizsgálatban részt vevő nők több, mint felénél megállapították ezt a méretcsökkenést.

Ezek után Helena Jernstroem kiemelte, hogy a nagymellű nőknek kifejezetten előnyükre válhat a rendszeres kávéfogyasztás, hiszen az emiatt bekövetkező mellméret csökkenés egyenes arányban csökkenti a melltumor potenciás kockázatát is, hiszen - ahogy ő fogalmazott - a nagymellű nők esetében sokkal nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, mint a kisebb keblekkel megáldott társaiknak.

(via Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás