promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európában mindenki erre a magyar városra kíváncsi, senki sem érti hogyan lehetnek ők az elsők
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ráadásul nem csak a dobogó legfelső, hanem a legalsó fokán is magyar város áll.

A Numbeo online adatbázisában érdekes dologra figyelt fel a Daily Mail. A statisztikákkal foglalkozó oldal 260 város éttermeit rangsorolta a korsóárak szerint, és ebben az összehasonlításban hazánk igencsak előkelő helyen szerepel - ami ebben az esetben a lista legvégét jelenti.

Numbeo térképén jól megfigyelhető, hogy ahogy haladunk nyugatról kelet felé, a városok egyre zöldebbek lesznek, ami azt jelzi, hogy egyre olcsóbb a korsó sör ára az éttermekben. A legdrágább helyek az északi országok, Izland, Norvégia, és Finnország városai, ahol

egészen elképesztő árak uralkodnak, 3500 és 3000 forint között mozog egy korsó sör ára.

Az uniós országok városai közül Magyarország két várossal is képviselteti magát a képzeletbeli dobogón: Debrecenben csak 400 forint fél liter sör, ezzel a legolcsóbb uniós város, Szeged pedig a harmadik a maga 500 forintos áraival. A két város közé a Moldovai Chisinau furakodott be, igaz Moldova még csak a felvétel közepén tart.

Határon túli magyarlakta települések is szép számmal akadnak a top 10-es listán, Szlovákiából Eperjes, Romániából Marosvásárhely és Nagyszeben árai is igencsak kedvezőek.

Ha tehát sörárakról van szó, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország igazi sörnagyhatalom.

Ha Oroszországot és Ukrajnát is figyelembe vennénk, akkor ezekben az országokban még bőven lehet találni olyan helyet, ahol a korsó sör ára még ennél is olcsóbb (a sereghajtó az oroszországi Krasnoyarsk 259 forinttal).

Budapest is a minuszos élmezőnybe tartozik a maga 800 forintos áraival, érdekes, de még Kolozsváron és Bukaresten is drágább a sör, mint a mi fővárosunkban (910 forint). Ennek ellenére az országos összehasonlításban nem mi számítunk a legolcsóbb európai országnak, hanem Románia, Bulgária, Bosznia, és Ukrajna.

Mivel az angolok nagyon híresek a masszív sörturizmusukról, amivel a szórakozni vágyó britek elárasztják a kelet-európai városokat, a Daily Mail hozzá teszi, hogy a Wizz Air kevesebb mint 100 fontért üzemeltet oda-vissza járatokat London agglomerációjához tartozó Lutonból, egyenesen Debrecenbe.

Az persze, hogy nálunk olcsó a sör, nem jelenti azt, hogy finom is.

Ebben a videóban az angol úriemberek végigkóstolják a legnagyobb magyar márkákat, és annyira nem elégedettek. Jobban jártak volna, ha a kézműves söreinket próbálják ki inkább, amire újfent büszkék lehetünk. Íme a videó:

 

Hogy Debrecenben pontosan melyik étteremben 400 forint egy korsó sör, az a Numbeo összesítése nem árulja el, ezt már ráhagyja a turistákra, hadd fedezzék fel a várost, de még így is elgondolkodtató a kérdés, hogy hogyan tudják ilyen alacsony áron tartani a korsó sör árát, hogy még nálunk olcsóbb országoknál is jobb árun kínálják a hűvös nedűt?

Forrás: Economx

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás