promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ámulatbaejtő szigetcsoportért van oda a világ, senki nem ismerte eddig, most pedig a turisták kedvence
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Feröer-szigetek egy kis méretű szigetország az Észak-Atlanti-óceánban, ami összesen 18 fő szigetből és több kisebb sziklás szigetcsoportosulásból áll. 

A szigetek összterülete körülbelül 1 396 négyzetkilométer, tehát viszonylag kicsi területű, de ugyanakkor lenyűgözően változatos tájakkal rendelkezik. A lakosság száma nagyjából 52 000 fő, általánosságában elmondható, hogy nem túl sűrűn lakott. A feröeri emberek hivatalos nyelve a feröeri (føroyskt), ami egy északi germán nyelv. Emellett a legtöbb feröeri polgár tökéletesen beszél dánul is, mivel a dán nyelvet hivatalosan is használják. Az angol nyelv is elterjedt a szigeteken, különösen az ide látogató turisták miatt. Körülbelül 320 km-re helyezkedik el az észak-skandináv partoktól. A szigetcsoport Észak-Skócia és Izland között helyezkedik el, és a Färöy-sund csatorna választja el őket Izlandtól.

A Feröer-szigetek régészeti leletei azt mutatják, hogy a területet már a viking időkben is lakták, valószínűleg a 9. században. Az első írásos említése a szigetcsoportnak a 9. század elejéről származik, amikor Norvégia királya, Harald a norvég koronához csatolta a szigeteket. A Feröer-szigetek hosszú ideig norvég uralom alatt álltak, majd a Dán királyhoz kerültek a 14. században. Azóta is Dániahoz tartoznak, de széleskörű autonómiával rendelkeznek.

A sziget látképe hihetetlenül gyönyörű és változatos a tájakból áll. Meredek sziklafalakkal, zöldellő hegyekkel, sziklás öblökkel és vízesésekkel tarkított látványosságokat találhatunk itt. A Mulafossur vízesés Tórshavn várostól délre található, amely egy lenyűgöző természeti csoda, a víz az óceánba zuhan.
Kihagyhatatlan a Nólsoy-szigetén található világítótorony, amelynek lámpája több mint 100 méter magasan helyezkedik el, ezáltal az egyik legmagasabb világítótorony a világon. A feröeri foci népszerűsége szintén érdekes, a kis szigeteken több mint 100 labdarúgóklub található, és a labdarúgó-válogatottjuk időnként nagy nemzetközi sikereket ér el.

A helyi konyha isteni!

Az érdekességek közé tartoznak a hagyományos ételek, mint például a ræst kjøt (erősen sózott bárányhús), hákarl (erjesztett cápa) és a garnatáll (ami szintén egy sós hús fajta).

A feröeri emberek kötődnek a természethez és a hagyományokhoz, és az éves góða ólavsøka fesztivál különösen nagy ünnepség a szigeteken, ahol különböző hagyományokat, sporteseményeket és kulturális programokat rendeznek.

A szigetek híresek a lenyűgöző madárvilágukról.

Rengeteg tengeri madár faj él itt, köztük a különleges puffin, amely egy kedves kis méretű madár, fekete-fehér tollazattal és színes csőrrel. A helységnevek jellegzetességeiről érdemes megemlékezni. Például a szigeteken gyakori a helységekben található -býur vagy -staður végződés, amely azt jelenti, hogy település vagy hely.

A szigetek időjárási viszonyai igen változatosak, és az egyik legismertebb jelenség az itteni szivárvány, amelyek rendszeresen megjelennek a szigetek felett, különösen akkor, amikor gyorsan változik az időjárás.

A főváros és egyben legnagyobb város, Tórshavn, a világ egyik legkisebb fővárosa. Körülbelül 20.000 lakossal rendelkezik A feröeri emberek erősen kötődnek a természethez és a fenntartható életmódhoz. A halászat és a mezőgazdaság hagyományos tevékenységeknek számítanak, és az emberek igyekeznek megőrizni a szigetek természeti kincseit, harmóniában élni az őket körülvevő gyönyörű tájjal.

A helyi népzene és folklór hagyományosan fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében. A szigeteken rendszeresen rendeznek zenei fesztiválokat és kulturális eseményeket.

Egyelőre még nem sok turista fedezte fel magának ezt a paradicsomi helyet, így mindenképpen különleges érzés lesz ideutaznod, ha ezt a csodás úticélt választod.

A Feröer-szigetek lenyűgöző természeti szépsége és érdekes kulturális öröksége miatt egy kihagyhatatlan célpont a természetkedvelők, fotósok és kalandorok számára. Ha szereted a vadregényes tájakat és az érdekes helyi hagyományokat, akkor ez a hely minden bizonnyal elbűvöl majd téged!

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás