promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bulgáriában is van egy Aggteleki cseppkőbarlang, megdöbbentően misztikus a hely ahol Isten mindent lát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy olyan csodálatos helyet mutatunk nektek, ami akár a magyarok számára is könnyen elérhető, nem érdemes kihagyni.

Az Isten Szeme vevű barlang Bulgáriában található, és a helyi nevén Prohodna-ként is emlegetik. Ez az egyik legismertebb és leglátványosabb barlang Bulgáriában, amelyet a turisták és a természetkedvelők szerte a világból látogatnak.

A barlang a Balkán-félszigeten, Lukovit város közelében található. Az egyik legmeghatározóbb jellegzetessége a két hatalmas természeti híd, amelyek lyukakat formálnak a barlang mennyezetén és szinte tökéletesen kör alakúak. Ezek a lyukak hasonlítanak két hatalmas szemre, ezért is nevezik Isten Szemének. Ezeken a lyukakon keresztül a barlangba beáradó napfény különleges és varázslatos látványt nyújt: elképesztő formációkat vetítetenek ezek a barlang falára, igazi fényjátéknak lehetünk itt tanúi.

A hely egyik érdekessége az is, hogy a központi teremben elhelyezkedő szemek nem azonos méretűek. Az egyik szem, amelyet a Férfi szeme néven is emlegetnek, kisebb és ovális alakú, míg a másik, a Női szem nevű, nagyobb és kerek alakú. Azonban az elnevezés is igen szép: azt mutatja, hogy a kettő alkot egy egészt.

A barlang hatalmas méretei is említésre méltóak: A 80 méter hosszú központi terem, amely a magasba nyúlik és híres a függőleges sziklafalairól igen grandiózus, valamint cseppkőképződmények és különleges sziklamintázatok is tarkítják a látképet, amelyek különböző földtörténeti korokból maradtak itt.

A barlang központi teremében egy hatalmas karsztvízesés található, amely egy függőleges sziklafalon zuhan lefelé. Ez a vízesés is lenyűgöző látványt nyújt, különösen akkor, ha az áttetsző sziklafalon át a napfény bevilágítja a teret. Emellett más területeken is találhatók vízfelületek és patakok a barlangban. Az érdekes sziklaképződmények és a víz együttese egyedi mikroklímát hoz létre a barlangban, ami számos barlangi állatnak és növénynak megfelelő élettér.

A hely egy karsztosodás eredménye. A karsztosodás olyan folyamat, amely során oldható kőzetek, például mészkő, dolomit vagy gipsz, a víz hatására folyamatosan oldódik és kiválik, maga után egyedi barlangokat, formációkat és természeti jelenségeket hagyva.
Jelen esetben a víz a mészkövön folyt keresztül, lassan oldva és kivájva a kőzetet, ennek eredményeképp jött létre a ma is látható mesebeli alakzat.

A barlang további formái és jellegzetességei az időjárás, a víz áramlása és a környezeti tényezők függvényében alakulnak ki.

Ahogy a cikk elején említettem, a hely igen misztikus aurával rendelkezik és rengeteg legenda, népi hiedelem  és folkrorisztikus történet kapcsolódik hozzá, a helyi nép vallásossága és hiedelmei pedig még inkább gazdagítják az élményt, amikor valaki ezt a különleges barlangot felfedezi Bulgária szépséges tájain.

Az egyik legenda szerint az ókori időkben, amikor még istenek járták a földet, az Istenek hegye (ez egy hegyvidék, amrely a Balkán-félszigeten helyezkedik el, Bulgária északkeleti részén) és a barlang lakói között háború dúlt. A csatározás során az egyik isten haragjában két hatalmas szemet vájt a barlang mennyezetébe, hogy figyelje az embereket és az itteni eseményeket. Így születtek meg az "Isten Szemei", amelyek azóta is figyelik a barlang látogatóit és a vidék lakóit.

Egy másik legendához kapcsolódóan az emberek úgy hiszik, hogy a barlangban tartózkodó boldog, szerencsés élmények és események időszakában a két szem meglepő módon kinyílik és olyan látványt nyújtanak, mintha mosolyognának. Ellenkező esetben, amikor viharos vagy rossz idő közeleg, a szemek bezárulnak, és sötétebb hangulatúak lesznek.

 

Itt pedig megnézhetitek a csodálatos képzödményt, videóval is. A túrázás szerelmeseinek kötelező, mindenki másnak pedig ajánlott, hogy ellátogasson erre a misztikus és gyönyörű helyre:

A megközelítése miatt sem kell aggódni: Kényelmes gyalogúton lehet bejárni, és szakvezetővel is látogatható. A barlang a turisták számára megfelelően kiépített ösvényekkel és világítással rendelkezik. A legrövidebb út Lukovitból a barlanghoz a 112-es úton vezet.
Amikor megérkeztek a barlanghoz, akkor könnyedén eljuthattok a bejárathoz a parkolóhelytől. A területet körülvevő dombos táj és a lenyűgöző környezet tovább növeli az élményt.

Összességében az Isten Szemét a magával ragadó atmoszférájával és természeti szépségével nemcsak Bulgária, hanem az egész világ egyik csodájaként emlegetik.

Ti tudtok hasonló mesebeli helyszínről, ami könnyen megközelíthető és elérhető távolságban van?

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás