promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egyik magyar nagyvárosnak is köze lehet a frigyládához? Egészen elképesztő, ami a főtéren áll
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy ott lévő szobornak van a legkülönlegesebb története.

A frigyláda, vagy más néven a szövetség ládája a kereszténység egyik rejtélyes, elveszett ereklyéje. A Biblia szerint Mózes készítette a pusztában, és ebbe került bele a Tízparancsolatot tartalmazó két kőtábla, de mannát és Áron kivirágzott vesszejét is oda helyezték.

A sittimfából lévő, arannyal bevont, kerubokkal díszített ládának csodatévő, sőt pusztító erőt tulajdonítottak. Akadt olyan, aki óvatlanul megérintette, és rögtön szörnyet halt, de a láda emellett számos alkalommal vezette győzelemre a zsidókat.

Ma már elképzelésünk sincs, hol lehet az isteni eredetű frigyláda, Jeruzsálem első elpusztításáig, Krisztus előtt 587-ig nagyjából figyelemmel követhető a sorsa, ám azóta hiába keresték, nem bukkantak a nyomára.

Éppen ezért is érdekes, hogy a csodálatos ereklyével egy magyar nagyváros is kapcsolatba hozható. Győr főterén áll az a pompás barokk emlékmű, amely a frigyládát ábrázolja, és természetesen egy fantasztikus történet is kapcsolódik hozzá.

1729-ben egy Weingasser György nevű helyőrségi katonát házasságtöréssel, hamis névhasználattal és bigámiával vádoltak meg. Ő az üldöztetés elől a jezsuitáknál keresett menedéket, mégpedig a mai bencés rendházban, a Széchenyi téren – olvasható a Hellogyőr oldalán.

Gróf Althan Grundaker várparancsnok követelte a kiadatását, ám ezt a derék egyházfiak megtagadták. A katonaság erre blokád alá vette az épületet, hogy kiéheztessék a szerzeteseket. Itt már a győri püspök is idejét érezte a beavatkozásnak, és Sinzendorf Fülöp bíboros úgy gondolta, hogy a bűnös házasságtörőt az Úrnapját követő egyik kisebb körmeneten menekíti ki szorult helyzetéből.

A terv azonban balul sült el, a Káptalandomb alján (vagyis a mai szobor helyén) Weingasser Györgyöt felismerték, és dulakodás kezdődött. Még az Oltáriszentséget tartalmazó monstrancia is összetört, amikor kiütötték a püspök kezéből, a Szentséget pedig összetiporták.

„A botrányos szentségtörés után maga a király rendelkezett az emlékmű felállíttatásáról, Isten haragjának kiengesztelésére – erről szól a latin nyelvű szöveg a frigyládát tartó szobron, amely az incidens után két évvel készült el”

– olvasható szintén a Hellogyőr felidézésében. Állítólag a széttaposott ostya maradványait is a ládába helyezték, és az Úr minden bizonnyal megbocsátott a durva vétekért, hiszen Győr megúszta az isteni megtorlást. György vitéz további sorsáról a legenda nem szól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás