promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Túl sokat fogyasztanak ebből az élelmiszerből a magyarok, pedig roppant egészségtelen
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A túlzott bevitel erősen megnöveli a magas vérnyomás valamint a stroke kockázatát.

A közönséges konyhasót tarthatjuk fűszernek is, de ugyanúgy élelmiszerről van szó, mint bármi más. Ugyebár leveszünk a boltok polcairól, hazavisszük, és megesszük.

Biztosan sokan ismerik a Magyar népmesék sorozatból A só című epizódot, amikor a király rájön, hogy só nélkül abszolút nem élet az élet. Ebben azért valamilyen szinten igaza is van.

A magyar ember imádja a sót, viszont arra sokkal jobban kellene figyelni, hogy mennyit eszünk belőle egy nap.

A Femina a cikkében idézi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatását, hogy az emberek többsége az ajánlott napi maximum körülbelül kétszeresét, vagyis 9-12 gramm sót juttat a szervezetébe. Becslések szerint itthon a felnőtt férfiak a háromszorosát, a nők a kétszeresét veszik fel a meghatározott maximális mennyiségnek. 

A közönséges konyhasó, vagyis a nátrium-klorid bevitele elvileg nem lépheti át a napi 5 grammot, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség.

Ha sokkal több sót eszünk a kelleténél hosszú távon, akkor az később magas vérnyomást, szívbetegségeket, és akár agyvérzést is okozhat.

Fontos, hogy mindenképpen kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mert ezeket tele szokták nyomni sóval. Érdemes megnézni, hogy például egyetlen zacskónyi chips elfogyasztásával mennyi nátrium-kloridot viszünk be feleslegesen a szervezetünkbe.

Az persze tegyük hozzá, hogy a nátrium-kloridra szüksége van a szervezetnek, szóval ezt semmiképpen se hagyjuk el. Ha otthon főzünk, akkor is kell só az ételbe, mert ez fogja össze az ízeket, de próbáljunk meg kevesebbet használni belőle. Ha így teszünk, akkor az ízlelőbimbóink is hamar igazodnak a változáshoz, és nem fogja annyira igényelni.

Ha elkezdünk leszokni a nagyobb mennyiségű sóról, akkor azt a szervezetünk is meg fogja hálálni egy idő után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás