promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Izraelben már mindennapos a gépfegyverrel sétáló nők látványa, az ijesztő jelenségre van magyarázat

Izraelben már mindennapos a gépfegyverrel sétáló nők látványa, az ijesztő jelenségre van magyarázat

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Hatalmas a feszültség most arrafelé, az utca emberei azonban látszólag ügyet sem vetnek a fegyverekre.

Itthon a legtöbben megrémülnének attól, ha egy gépfegyveres katonát látnának sétálgatni az utcán, arról már nem is beszélve, ha nem egyenruhában tenné ezt. Valószínűleg Európa többi országában is hasonlóan reagálnának, ám Jeruzsálemben ez teljesen megszokott látványnak számít.

Az elmúlt hónapok szörnyűségei pattanásig feszítették a húrt a Közel-Keleten, ami miatt óriási a készültség, a civileknek azonban folytatniuk kell az életüket, még úgy is, hogy a háború réme fenyegeti őket.

Jeruzsálem egy pezsgő nagyváros, gazdag kulturális és történelmi múltja miatt pedig népszerű úti célként tekintenek rá a turisták is. Legfontosabb látnivalói közé tartozik a Siratófal, ami a zsidóság legszentebb helye, valamint a Szikla mecset aranykupolája, mely az iszlám hívők szimbóluma, és a Szent Sír-templom, amely a keresztény világ fontos vallási emlékhelye.

Van magyarázat

Bármennyire is sokszínű és nyüzsgő a főváros, az elmúlt időszak itt is nyomot hagyott a közhangulaton, amit az utcákon is tapasztalhatunk. Tovább fokozta az aggodalmakat, hogy júliusban gázolásos merénylet történt Jeruzsálemben, az ultraortodox zsidók pedig katonai behívójuk ellen tiltakoztak.

Mint Izrael szerte, itt is fokozott a készültség, ami szintén feltűnhet azoknak, akik most fedezik fel maguknak a várost. Sok helyen lehet ugyanis gépfegyveresekkel találkozni, azonban a helyiek számára ez már szinte megszokott látvány, a napokban pedig egy videó is felkerült a YouTube-ra, amelyen egy Beatlest gitározó utcazenész mellett több fegyveres hölgy is elhalad.

Persze a rövid felvétel is erre kerekíti ki a történetet, ám a kommentelők elmagyarázták, miért látható látszólag hétköznapi gyalogosok oldalán gépkarabély. Ők ugyanis csak első ránézésre civilek, valójában azonban az izraeli hadsereg tagjai, akik épp szabadidejüket töltik Jeruzsálemben.

Izraelben nem meglepő, hogy a hölgyek is fegyvert viselnek az oldalukon, a hadkötelezettség a 18. életévtől lép életbe. A férfiak számára három, a nőknek pedig két év a kötelező szolgálati idő.

A katonai szolgálatról szóló törvényt rendkívül szigorúan veszik Izraelben, amely kiterjed az ország valamennyi „belföldön és külföldön élő állampolgárára – akkor is ha az adott állampolgár egyéb állampolgársággal is rendelkezik, illetve, ha az állampolgár tartósan külföldön él.”

„Ha egy személy meghaladta a hadkötelezettségi kort anélkül, hogy a törvény által előírt korban katonai szolgálatát teljesítette volna, törvényszegőnek minősül, és az IDF hatóságai kötelezni fogják az IDF-ben történő szolgálat letöltésére”

– írják a budapesti nagykövetség oldalán.