promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Legyőzhetetlen vassugarat állít csatasorba Izrael, új fejezet nyílik a háborúiban

Legyőzhetetlen vassugarat állít csatasorba Izrael, új fejezet nyílik a háborúiban

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Évtizedek óta vív többfrontos harcot a fiatal izraeli állam, amely talán most megtalálta az igazi csodafegyvert.

Az izraeli államot csupán 1948-ban alapították, és azóta is folyamatos fenyegetések közepette létezik a közel-keleti térségben. A háromnegyedrészt zsidók lakta országra a legnagyobb veszélyt a palesztin Hamász, a libanoni Hezbollah, valamint Szíria jelentik.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy Izrael az éves GDP-je 4,5 százalékát költi védelmi-biztonsági célokra, és ezzel csaknem a Top10-ben szerepel a világon. A Hamász palesztin terrorszervezet 2023 októberi támadása után nyilvánvalóvá vált, hogy a hiperkorszerű védelmi rendszerükön is lehet még mit javítani.

A csúcsot eddig a Vaskupola (Iron Dome) nevű légvédelmi rakétarendszer jelentette, ám azt már 2011-ben szolgálatba állították, így részben elavult. Tavaly ősszel ezt használta ki a Hamász, a rendszer ugyanis a túlterheléssel (20 perc alatt kilőtt több ezernyi rakétával) egyszerűen nem bírt el.

Normál körülmények között az akár 70 kilométeres távolságból indított rakétákkal is megbirkózik, ráadásul éjszaka és kedvezőtlen időjárási körülmények között is működőképes. A Vaskupola tíz ütegből áll, és ütegenként 60-80 rakéta indítására alkalmas, aminek nyilvánvalóan megvannak a maga korlátai.

A Vassugár (Iron Beam vagy Magen) nevű rendszernek azonban már nincsenek ilyen határolói, ezért jó kiegészítője lesz a Vaskupolának. A lézerfegyver egyelőre nem tökéletesen kimunkált, pedig már ezt is egy évtizede csiszolgatják.

Nagy energiájú lézerrel dolgozik, ami már egészen futurisztikus megoldás, a Star Wars világát idézi. Ennek hallatán hihetetlen, hogy olcsóbb az üzemeltetése a Vaskupoláénál, kevesebb ember kell a működtetéséhez, és – ami a legfontosabb – korlátlan számú lövésre képes.

Jelenleg az amerikai Lockheed Martinnal szövetkezve a Vassugarat egy 300 kW összteljesítményű rendszerré kívánják felfejleszteni. A legfrissebb verzió 1,2 milliárd dollárba kerül, de állítólag olyan hatékony, hogy az USA is akar belőle magának. Hatótávolsága a 6-7 kilométert is eléri, és sosem fogy ki a munícióból. Legyőzhetetlen?

Így működik a Vassugár, nagyon meggyőző: