promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hazánkban dolgozott az izraeli titkosszolgálat, jeruzsálemi lapok szerint itthon szerelték be robbanóanyagot a felrobbant csipogókba

Hazánkban dolgozott az izraeli titkosszolgálat, jeruzsálemi lapok szerint itthon szerelték be robbanóanyagot a felrobbant csipogókba

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A legtöbb médium tényként kezeli az izraeli akciót, durva részletek derültek ki. 

Az izraeli titkosszolgálat magyarországi akciója

A libanoni Hezbollah által használt személyhívók, melyek a közelmúltban robbantok fel Bejrútban, váratlanul Magyarországra irányították a figyelmet. A Gold Apollo tajvani cég AR-924 típusú készülékeiről van szó, amelyeket a Hezbollah tagjai használtak biztonságos kommunikációra, elkerülve a mobiltelefonok által kínált lehallgatás lehetőségét. Ezeket a csipogókat Magyarországon, a BAC Consulting Kft. nevű cég gyártotta, és ez a tény komoly kérdéseket vet fel a cég tevékenységével és az eszközök módosításával kapcsolatban.

A BAC Consulting Kft. szerepe

A BAC Consulting Kft. egy magyar székhelyű vállalat, amely sokféle tevékenységet folytat, beleértve a távközlési termékek értékesítését is. Bár hivatalosan tanácsadó cégként működik, több jelentés szerint már évek óta kapcsolatban áll a tajvani Gold Apollo céggel. A két cég együttműködése állítólag a licenszszerződésen alapul, amely szerint a BAC Consulting gyártási és értékesítési jogokat kapott a tajvani személyhívókra vonatkozóan. A Hezbollah által használt csipogókat, mint a központi kommunikációs eszközöket, a BAC Consulting Kft. Budapesten gyártotta.

A csipogók robbanásai és a Moszad szerepe

A személyhívókban elhelyezett robbanóanyagok minden valószínűség szerint már a gyártás során kerültek a készülékekbe. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a Hezbollah tagjai több ezer ilyen eszközt használtak a kommunikációra. Ezek közül számos csipogó robbant fel szinte egyidejűleg Libanonban és Szíriában, legalább 11 ember halálát okozva, köztük civileket is. Az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot vádolják azzal, hogy még a gyártás során helyezte el a robbanóanyagot a készülékekben.

A gyártási folyamat és szabotázs gyanúja

A robbanóanyagok elhelyezése valószínűleg a gyártási folyamat alatt történt. Bár a hivatalos vizsgálatok még zajlanak, több jelentés arra utal, hogy az izraeli titkosszolgálat manipulálhatta az eszközöket, még mielőtt azok elhagyták volna a gyárat. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyártási helyszín közvetlenül kapcsolódhat a nemzetközi terrortámadásokhoz, és komoly kérdéseket vet fel a gyártási ellenőrzések és biztonsági protokollok tekintetében.

A Hezbollah és a személyhívók

A Hezbollah, amely Libanon déli részén és Szíriában is aktívan tevékenykedik, évek óta használja a csipogókat kommunikációra, mivel ezek az eszközök kevésbé sebezhetőek az elektronikus lehallgatásra. Az AR-924-es típusú csipogók pontos szállítmányozása és módosítása még nem teljesen tisztázott, de az biztos, hogy a libanoni Hezbollah rendelte meg ezeket az eszközöket, és az izraeli hírszerzés célja az lehetett, hogy ezekkel az eszközökkel megakadályozzák a Hezbollah hatékony kommunikációját.

Nemzetközi következmények

Az ügy nem csak Magyarország, hanem több ország figyelmét is felkeltette, és tovább növelte a feszültséget a Közel-Keleten. A libanoni Hezbollah Izraelt tette felelőssé a támadásokért, és az incidens komoly diplomáciai következményekkel járhat a térségben. Az, hogy egy magyar cég is szerepet játszott az ügyben, különösen fontos kérdéseket vet fel Magyarország nemzetközi kapcsolatai és biztonsági előírásai kapcsán. A vizsgálatok jelenleg is folynak, és a BAC Consulting Kft. tevékenységét továbbra is szoros figyelemmel követik a hatóságok.

Az incidens hosszú távú hatása még nem látható előre, de az biztos, hogy a magyar gyártási folyamatok ellenőrzése és biztonsága most különösen fontos szerepet kap a nemzetközi politikai porondon.

forrás: The Times, Jerusalem Post