promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így állnak most a gáztartalékok, megfagyunk vagy felkészültünk a télre?

Így állnak most a gáztartalékok, megfagyunk vagy felkészültünk a télre?

Borítókép:  Portfolio
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Az uniós háztartások több mint 30%-a fűt gázzal télen, a többi gáz villamosenergia-termelésre és különböző ipari folyamatokra kell.​

Közeleg a tél. Ez ellen tenni nem tudunk, marad a felkészülés, a hazai és az uniós gáztartlékok mennyisége nagyban befolyásolják, miként vészeljük át az előttünk álló hidegebb hónapokat. 

Az orosz gáz részesedése az uniós behozatalban a 2021-es 45 százalékról 2024 júniusára 18 százalékra esett vissza. Az orosz-ukrán háború kezdete óta a legtöbb uniós tagállam igyekezett leválni a Vlagyimir Putyin által szolgáltatott fűtőanyagról, ehelyett Norvég, sőt amerikai gáz érkezett a tartályokba. 

Az Európai Unió tagországai készen állnak a télre

A tagállami gáztartalékok 90 százalékos szint felett vannak. Az ötéves mandátumát befejező Európai Bizottság megbízatása alatt jelentős eredményeket ért el a mindenki számára megfizethető, biztonságos és versenyképes energia biztosítása terén, közölte Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Azonban Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Simson nem mond igazat. 

Felszólalásában Gyürk hangsúlyozta:

„az energiaügyi biztos győzelmi jelentésével szemben a valóság az, hogy az energiaárak az egekben vannak, az energiaszolidaritás megszűnt, az energiaszegénység pedig a rossz brüsszeli döntések okán az európai emberek mindennapjainak részévé vált".

Kiemelte, a magas energiaárak aláássák az európai gazdaságok versenyképességét, az európai vállalatok ötször annyit fizetnek a földgázért és háromszor annyit az áramért, mint amerikai versenytársaik. „Ez jelentős részben az Európai Bizottság felelőssége, mert rossz szakpolitikai döntéseivel hozzájárult az árak megugrásához" – fogalmazott.

Közölte, noha az energiaunió alapelvei között szerepel az energiaszolidaritás biztosítása, nem történt semmilyen uniós bizottsági fellépés, amikor Magyarország és Szlovákia olajellátása súlyos veszélybe került idén nyáron.

„A két tagállam sorsára hagyása egyértelmű üzenet Brüsszelből, energiaszolidaritásról nem beszélhetünk, az európai országok pedig csak magukra számíthatnak energiaellátási kérdésekben"

– hívta fel a figyelmet.

Gyürk kiemelte, annak ellenére, hogy immáron minden tizedik európai családnak okoz gondot lakásának megfelelő mértékű felfűtése, az uniós bizottság rászabadítaná a piaci energiaárakat a lakosságra, és továbbra is a magyar rezsicsökkentés megszüntetését követeli.

Magyarországra folymatosan érkezik az orosz gáz 

Magyarország 2021-ben kötött 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. Vlagyimir Putyin akkor a piaci szint ötödéért ígérte a nyersanyagot. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból készített számítás alapján mégsem jött ki a matek, a magyar kormánynak 564 milliárd forintos veszteséget okozott, hogy az elmúlt két évben nem a tőzsdéről szerezték be a gázt.

Hazánk gáztartaléka bőven fedezi a várható téli szükségleteket, a hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak.

Forrás: MTI, Portfolio