promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már az USA hadereje is felsorakozott Izraelnél, bármikor indulhat az iráni támadás

Már az USA hadereje is felsorakozott Izraelnél, bármikor indulhat az iráni támadás

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Feszült várakozás övezi Irán lehetséges reakcióját, az izraeli lakosság is készül a csapásra.

Pattanásig feszült helyzet alakult ki Irán és Izrael között, és úgy tűnik, hogy a Gázai övezet lehetséges tűzszünete dönt arról, hogy megindul-e a támadás Izrael ellen, vagy Irán elhalasztja a beígért megtorlást.

Az izraeli hadsereg az elmúlt időszakban több Hamász és Hezbollah-vezért is likvidált, ezért Irán és a Hezbollah is jelentős válaszcsapást ígért. Ez ugyan eddig nem következett be, ám a korábban kiszivárogtatott információk szerint bármikor megindulhat a támadás, ami a konfliktus kiszélesedését okozhatja a teljes régióban.

Ezt elkerülendő az Egyesült Államok igyekezett Irán vezetését jobb belátásra bírni, azonban úgy tűnik, hogy részükről kizárólag a Gázai övezetben dúló harcok felfüggesztésén múlik majd, hogy a háború újabb szakaszába lép-e, vagy sikerül megelőzni az eszkalációt.

Csütörtökön várhatóan Egyiptomban vagy Katarban kezdődhetnek meg a tárgyalások az esetleges tűzszünetről, Joe Biden elnök pedig abban bízik, hogy pozitív végkifejlet esetén Irán nem váltja be az ígéretét. Ennek ellenére az Egyesült Államok és Izrael közösen tesz előkészületeket, arra az esetre, ha mégis megindulna a támadás.

Az USA és Izrael védelmi minisztere, Lloyd Austin és Joáv Galant arról egyeztettek, hogy átcsoportosítják a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat, valamint F35-ösökkel a fedélzetén az izraeli partok közelébe irányítják az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és a rakétarendszerekkel ellátott, Georgia névre keresztelt amerikai atom-tengeralattjárót.

Amennyiben nem születik megállapodás a tűzszünetről, úgy a szakértők szerint Irán és partnerei drónokkal és ballisztikus rakétákkal is támadhatják Izraelt. Irán áprilisban harci drónokkal ijesztett rá Izraelre, ám akkor csak figyelmeztetésnek szánta a lépés, a mostani azonban jóval nagyobb szabású akció lehet.