promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási veszély: Ezek a vitaminok rákot okozhatnak, jobb ha nagyon körültekintően szeded őket
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha azt gondolod, hogy a vitaminok nem árthatnak, akkor hatalmasat tévedsz.

Az étrend-kiegészítők, például a vény nélkül kapható multivitaminok "több kárt okoznak, mint hasznot", és növelhetik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - derül ki egy amerikai kutatásból.
A Coloradói Egyetem tanulmánya, amely egy évtized alatt több ezer páciens bevonásával végzett el több vizsgálatot, kimutatta, hogy azoknál, akik extra vitaminokat és ásványi, étrendkiegészítőket anyagokat szedtek, nagyobb valószínűséggel jelentkeztek egészségügyi problémák.
Az egyetem szerint a béta-karotin - az immunrendszer erősítéseként reklámozott étrend-kiegészítő - ajánlott dózisnál nagyobb mennyiségének szedése akár 20%-kal is növelte a tüdőrák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát .

A felülvizsgálat azt is megjegyezte, hogy egy folsav-kiegészítőt tartalmazó vizsgálat, amelyről úgy gondolják, hogy csökkenti a vastagbélben a rákot megelőző polipok számát, valójában növelte a polipok számát a felhasználók körében azokhoz képest, akik placebót kaptak.

Prof. Tim Byers, az egyetem rákmegelőzési központjának rákmegelőzési igazgatóhelyettese elmondta: "Rájöttünk, hogy az extra vitaminok és ásványi anyagok szedése többet árt, mint használ. Úgy tűnik, hogy a táplálékkiegészítők valójában nem voltak előnyösek az egészségükre nézve. Sőt, egyeseknél a vitaminok szedése közben még több rákos megbetegedés alakult ki."

Az eredményeket az Amerikai Rákkutató Társaság éves találkozóján mutatta be a hétvégén.
A kutatás komoly kérdéseket vet fel az étrend-kiegészítők piacának hatékonyságával kapcsolatban, amely a 2012-es kutatás szerint közel 400 millió fontot ér Nagy-Britanniában. Az eladott termékek gyakran az ajánlott napi vitamin- és ásványi anyagadagok többszörösét tartalmazzák.

Byers szerint nem világos, hogy a kiegészítők miért növelik az egészségügyi kockázatokat, de óva intette a fogyasztókat az ajánlottnál nagyobb adagok fogyasztásától. A megfelelő adagok szedése ártalmatlan, de "nem helyettesíti a jó, tápláló ételt" - mondta. Azok, akik friss gyümölcsöt és zöldséget ettek, kisebb valószínűséggel kaptak rákot.

Kifejtette, hogy az étrend-kiegészítők ígéretes eredményeket mutattak, amikor először tesztelték őket állatokon, de ezek nem ismétlődtek meg az embereken végzett hosszabb távú vizsgálatokban. "Nem tudjuk biztosan, hogy molekuláris szinten miért történik ez, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik a szükségesnél több étrend-kiegészítőt szednek, általában nagyobb a rák kialakulásának kockázata" - mondta.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal 2008-as kutatásának becslése szerint minden harmadik brit szed valamilyen étrend-kiegészítőt, és a gyermekes háztartások fele ad nekik vitaminokat vagy ásványi anyagokat.
Byers elmondta, hogy tanulmánya szerint az ilyen étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban közegészségügyi problémák merültek fel, és sürgette a hatóságokat, hogy "fordítsanak nagyobb figyelmet a biztonságra és a reklámozásukra".

A D-vitamin is régóta megosztja a közvéleményt, túladagolása nagyon súlyos problémákat tud okozni:

Forrás: The Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás