promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hírt kaptak a kikapcsolódásra vágyó családok: fokozott figyelem szükséges, ha kirándulni indulnátok
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Beütött a jó idő, de nem lehet felhőtlenül örülni: súlyos következményei lehetnek a figyelmetlenségnek.

Idén nagyon korán érkezett meg a tavasz, ezzel együtt pedig a jó idő. Ilyenkor elő lehet venni a túracipőket és rengeteg család a természetben keresi ilyenkor a kikapcsolódást. Magyarország tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, amik kisgyerekkel is könnyedén megközelíthetőek, azonban nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk. A kedvező időjárásban nem csak mi érezzük jól magunkat, hanem az egyik legrémisztőbb parazita is, a kullancs, melyek felbukkanására idén hamarabb került sor a szokásosnál: a meleg ugyanis hat a gazdaállatokra, ezáltal pedig a kullancsokra is.

Többféle kullanccsal is találkozhatunk az erdőben, vannak őshonos fajok, azonban egy új faj is megjelent, mely a Hyalomma kullancs nevet viseli.

2021-ben az Ökológia központ elindította a Kullancsfigyelő programját, mely a megváltozott klíma miatt betelepülő kullancsfajokat vizsgálja. A kullancsfigyelo.hu oldalra lehet leadni a lakossági bejelentéseket, ebből az elmúlt 3 évben több száz érkezett, mely megkönnyíti az új faj vizsgálatát, a bejelentések által pedig 14 darab példány begyűjteni is sikerült. Ezeket jelenleg is vizsgálják.

Amit azonban el lehet róluk mondani, hogy főleg nagy testű állatokban találtak belőle, illetve több betegséget is terjesztenek. Ebből a legsúlyosabb a 30 százalékban halálos végkimenetelű krími-kongói vérzéses láz.

A korai megjelenésük azért szokatlan, mert ez arra utal, hogy nem egy vándorló madár hozta be az országba, hanem valamilyen módon sikerült áttelelni. Ezek a kullancsok nagyobb mérettel rendelkeznek, mint társaik és jóval fürgébb mozgásúak. Páncéljuk egyszínű és sötét, a lábaikon jellegzetes sávok láthatóak.

Eredetileg Magyarországról délebbre voltak őshonosak, azonban a megváltozott időjárási viszonyok kedveznek nekik, így nálunk is felütötte a fejét a faj. A vizsgálatokat folytatják, így arra kérek az embereket, hogyha úgy gondolják, hogy a fenti jellemzőkkel rendelkező kullancsot találnak, akkor lezárt tégelyben őrizzék meg és értesítsék a kutatóknak a Kullancsfigyelő oldalán.

A Húsvét és a hosszú hétvége remek alkalom a kirándulásra, azonban nem árt tisztába lennünk a veszélyes, ránk leselkedő parazitákról is. Ha megtörténne a baj, akkor pedig így kell eljárni, ahogyan az a lenti videóban is látható:

Forrás: szabadfold.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás