promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos szoba a Gellért-hegy gyomrában: kulcsfontosságú volt a második világháborúban a rejtett, eddig ismeretlen helyiség
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felvétel sem készült soha az országok történelmét befolyásoló kísérteties helyiségről.

Budapest látképének ikonikus része a Gellért-hegy: a Szent Gellért püspökről elnevezett helynek a "hegy" szó igen hízelgő, lévén földrajzi értelemben talán még dombnak sem igazán nevezhető, de ez nem von le a szépségéből, és a városkép-meghatározó jellegéből.

A tetején látható Szabadságszobor jól ismert: budapestiek és turisták nagy száma keresi fel a jó időben, fantasztikus fényképeket lehet készíteni, itt áll a pálosok Sziklatemploma - de azt már jóval kevesebben tudják, hogy található itt egy titkos irányítóközpont is.

A titkos, történelmi katonai létesítmény, a Sziklaközpont, megbújik a budapesti Kis-Gellért-hegy nyugodt környezetében. Az eredetileg a két világháború közötti időszakban épült Sziklaközpont fejlesztése a II. világháború alatt folytatódott, és a konfliktus alatt létfontosságú katonai raktárként szolgált.

Ez a többnyire földalatti komplexum, amelyet Sziklaközpontnak vagy Sziklának is neveznek, gazdag, ugyanakkor rejtélyes története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza. Működési évei alatt a Sziklaközpont jelentős átalakulásoknak és átalakításoknak volt tanúja, igazi jelentősége azonban a háború után alakult ki, amikor az 1948-ban létrehozott Országos Légvédelmi Központ (OLK, ORLÉKÖZ) befogadó létesítményévé vált.

A Sziklaközpontba való bejutás a mai napig korlátozott. Az egykori kőbányából kivájt, többszintes földalatti bunkerrendszer nagyrészt a felszín alatt rejtve maradt. A föld felett a négyemeletes RISZ-épület őrszemként áll: a rövidítés jelentése továbbra sem tudott.

A Gellért-hegyet és a Sas-hegyen lévő közeli bunkereket egy titkos átjáró köti össze. Az elmúlt években erőfeszítéseket tettek a komplexum egyes aspektusainak titkosításának feloldására, hogy fényt derítsenek történelmére, ugyanakkor megőrizzék titokzatosságát.

Miközben Budapest folyamatosan fejlődik és modernizálódik, a Sziklaközpont néma tanúja az elmúlt évszázad viharos eseményeinek. A múltjának nagy részét azonban továbbra is titok fedi, ami a magyar katonai és hírszerzési műveletekben betöltött szerepéről tanúskodik. Az eredetileg háromemeletes épületet a MALÉV, az állami tulajdonú légitársaság bővítette ki, hogy megfeleljen a változó működési követelményeknek.

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás